Arhiva vesti
                   

17.1.2011. godine - POČINjE AKCIJA RAZMINIRAVANjA U SRBIJI

17. Januar 2011.

Okolina Paraćina, Kopaonik, Preševo, Bujanovac i Kuršumlija, kao i luka Prahovo, su lokacije na kojima će biti obavljeni najveći poslovi uklanjanja kasetne municije, ubojnih sredstava i neeksplodiranih projektila u 2011. godini.

Čišćenje ubojnih sredstava počinje polovinom marta, kada će ruska državna agencija “Emerkom” nastaviti započete radove, a plan je da od opasnih projektila bude očišćeno 55 hektara površine u okolini nekadašnjeg vojnog magacina kod Paraćina. Petar Mihajlović, direktor Centra za razminiranje, kaže da ovaj posao finansira Vlada Rusije.

Drugi veliki posao uklanjanja opasnih projektila biće obavljen na Kopaoniku, a čišćenje ove planine od zaostale kasetne municije biće završeno zahvaljujući donaciji Vlade SAD, koja je upućena preko Međunarodnog fonda za razminiranje i pomoć žrtvama mina.

U agendi Centra za razminiranje je i čišćenje juga Srbije. Vlada u Oslu je, preko norveškog Ministarstva spoljnih poslova, odobrila 27,6 miliona kruna (oko 3,5 miliona evra) za uklanjanje zaostale kasetne municije u opštinama Bujanovac, Preševo i Kuršumlija. Posao čišćenja oko 430 hektara zemljišta u ove tri opštine biće završen u 2011. i 2012. godini.

„Radove na terenu obaviće Norveška narodna pomoć uz pomoć eksperata iz Srbije. Za nadzor i projekte biće zadužen srpski Centar za razminiranje. U proceduri je i Memorandum o uzajamnom razumevanju između Norveške narodne pomoći, Centra za razminiranje i Koordinacionog tela vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa“, rekao je Mihajlović.