Arhiva vesti
                   

11.avgust. 2010. godine

11. Avgust 2010.

MLADGRAD 2010

Danas je po prvi put svečano uručeno priznanje MLADGRAD, koje je namenjeno lokalnim samoupravama i medijima za doprinos mladima u lokalnoj zajednici.

Priznanje su dodelile Građanske inicijative u saradnji sa Ministarstvom za omladinu i sport i Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Priznanje je dodeljeno u okviru obeležavanja Međunarodnog dana mladih i početka godine mladih prema UN kalendaru.

U okviru ovog događaja Ministarstvu za omladinu i sport i Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu uručene su i preporuke za unapređenje institucionalnog okvira za participaciju mladih u lokalnoj zajednici. Cilj dodele nagrade MLADGRAD je odavanje javnog priznanja lokalnim samoupravama koje su učinile vidljiv napredak u obezbeđivanju sistemske brige o mladima u lokalnoj zajednici i ohrabrivanje svih lokalnih samouprava da ulože dodatni napor za unapređenje položaja mladih.

Priznanja su dodeljena u tri kategorije:

1. Za ukupan doprinos lokalnih samouprava unapređenju položaja mladih u lokalnoj zajednici
2. Za lokalne samouprave za dodeljeni javni prostor omladinskoj inicijativi
3. Za doprinos medija unapređenju položaja mladih u lokalnoj zajednici

Zbog poboljšanja  položaja mladih, opštini Bujanovac je uručeno priznanje za doprinos lokalne samouprve i medija promociji položaja mladih u u toj lokalnoj zajednici.

Dodeljene su i posebne zahvalnice za omladinske grupe koje su svojim aktivnostima doprinele unapređenju izveštavanja medija o mladima. Zahvalnice su dodeljene tinejdžerskom pop šou TI+JA=MI iz Bujanovca i Organizaciji kreativnog okupljanja, Beograd.

Svečani događaj dodele priznanja je upriličen u umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić na Kalemegdanu u prisustvu velikog broja gradonačelnika i drugih predstavnika lokalnih samouprava iz svih delova Srbije.

Događaju su prisusvovali predstavnici OEBS-a, UNICEF-a, Delegacije EU u Srbiji, USAID-a, ISC-a, kao i ministarstava i omladinske organizacije. Prisutnima su se obratili Tanja Azanjac iz Građanskih inicijativa, Snežana Samardžić Marković, ministar za omladinu i sport, Duško Radaković, državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Miljenko Dereta direktor Gradjanksih inicijativa i predsednik srtučnog žirija.