Arhiva vesti
                   

10.6.2010. godine

10. Jun 2010.

IZBORI ZA NACIONALNE SAVETE BEZ NEPRAVILNOSTI

Na prvim neposrednim izborima za savete nacionalnih manjina koji su održani u nedelju, 6. juna, nije bilo nepravilnosti i neme potrebe da se ponavljaju na bilo kojem mestu, saopštila je na jučerašnjoj konferenciji za novinare predsednica Centralne izborne komisije Rozalija Torde.

Prema zvaničnim rezultatima, od 29 članova Nacionalnog saveta Albanaca, partija za demokratsko delovanje Rize Haljimija imaće 24, dok će 5 predstavnika imati Demokratska unija Albanaca Rahmija Zuljfiua.

Bošnjački nacionalni savet imaće 35 članova od kojih je 17 predstavnika Bošnjačke kulturne zajednice koju predvodi muftija Muamer Zukorlić, Bošnjačka lista imaće 13, a Bošnjački preporod 5 članova.

Apsolutnu većinu u Nacionalnom savetu Mađara sa 28 od 35 članova imaće lista Mađarska sloga, a četiri predstavnika imaće lista Vojvođanski Mađari za Evropu dr Čengeri Atila, a po jednog člana ostale tri liste koje su učestvovale na izborima – Pokret mađarske nade Laslo Balint, Mađarska liga – dr Murenji Tibor i Evo ruke za mađarsku zajednicu – Građanski pokret Zoltan Bunjik i Laslo Rac Sabo.

Kad je reč o romskoj nacionalnoj manjini, 18 od 35 predstavnika u savetu imaće lista Romi za evropsku Srbiju, dok će Savez društva Roma pčinjsko-jablaničkog okruga Novi romski pokret imati po šest predstavnika. Svoje članove u savetu imaće i Vojvođanska romska lista sa pet predstavnika, Grupa građana Roma Srbije „Dragiša Todorović”, sa tri, Romska partija Srđana Šajina imaće dva člana, a lista Romski glas za Evropu jednog člana.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić izjavio je da će Nacionalni saveti imati veliku odgovornost, ali i autoritet zbog toga što su ih pripadnici njihovih zajednica izabrali na legitimnim direktnim izborima.

Na izborima je, inače, glasalo 54,5 odsto od ukupno 436.334 upisanih u posebne biračke spiskove.

Za hrvatski i slovenački Nacionalni savet održane su elektorske skupštine dok će skupština Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine biti održana naknadno pošto u nedelju nije imala kvorum za rad.

Šef misije OEBS u Srbiji Dimitris Kipreos rekao je da su izbori bili regularni i protekli u fer atmosferi, a, prema njegovoj oceni, najbitnije je to da su oni održani.