Arhiva vesti
                   

10.3.2011. godine

10. Mart 2011.

U razvoj juga Srbije uloženo 67,5 miliona evra

Vranje - Podaci Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa pokazuju da je u poslednjoj deceniji u razvoj ove tri opštine uloženo 67,5 miliona evra. Ovaj iznos ne uključuje znatna sredstva nevladinih, vladinih i međunarodnih organizacija, ambasada i vlada više zemalja sveta koja su plasirana u razvoj juga Srbije. Najviše sredstava u poslednjoj deceniji, 22,7 miliona evra, izdvojeno je iz budžeta za različite projekte u opštini Bujanovac, 21,8 za projekte u opštini Medveđa, 18,7 za projekte u opštini Preševo, a preostala 4,7 miliona je uloženo u druge opštine na jugu Srbije.

Predsednik opštine Medveđa, Slobodan Drašković, čijem je svakom građaninu u proteklih deset godina budžet države Srbije na ovaj način prosečno „darivao“ 2.000 evra, kaže: „Da nije ovih deset godina bilo pomoći države Srbije i Koordinacionog tela, ja nisam siguran na šta bi danas ličila ova opština i da li bi u njoj živelo više od 5.000 ljudi“. On podseća da je, zahvaljujući sredstvima poreskih obveznika Srbije, siromašna opština Medveđa preuredila Sijarinsku banju i rehabilitacioni centar, sagradila dom kulture, sportsku halu, vaterpolo bazen, asfaltirala 160 kilometara puteva i sagradila 13 mostova.

„U Preševu smo rekonstruisali centar grada i glavnu ulicu, sagradili zelenu pijacu, rekonstruisali i dogradili dom kulture. Asfaltirali smo putni pravac Miratovac-Rajince i sagradili nekoliko društvenih objekata“, istakao je Ragmi Mustafa, predsednik opštine Preševo.

U istom periodu Bujanovac je dobio jednu srednju školu,  renovirana je jedna osnovna škola u centru grada, asfaltiran je putni pravac Lučane-Dobrosin, izgrađeno je nekoliko vodovodnih i kanalizacionih sistema i više društvenih objekata,  rekao je Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac.

Predsednici opština Preševo, Bujanovac i Medveđa smatraju da su ovim sredstvima, u proteklih deset godina, stvoreni infrastrukturni uslovi za dolazak velikih investitora i neophodno otvaranje novih radnih mesta.