Архива вести
                   

Интервју г-дина Милана Марковића, председника Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу агенцији ФоНет, 26.10. 2008. год.

26. октобар 2008.

Као председник Координационог тела за југ Србије, Марковић је оценио да је веома лоше што представници Срба не учествују у власти у Бујановцу и Прешеву.

"Морамо неговати принцип да Албанци и Срби учествују заједно у локалним властима и да заједно преузму одговорност за функционисање локалних самоуправа", рекао је Марковић.

Он је поручио да су Албанцима отворена врата за улазак у Координационо тело, како би се заједнички решавали проблеми у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи.

"У Координационом телу имамо јасан план шта желимо да радимо. Да ли ће се Албанци укључити или неће, зависи од њих, али желим да подсетм да је њихова одговорност једнака, као и одговорност Владе", предочио је Марковић.

Он је изразио спремност да са политичким лидерима Албанаца и Срба размотри њихове примедбе на Стратегију Координационог тела, али је напоменуо да "не би требало да се бавимо прошлошћу, јер ћемо тако изгубити будућност".

Марковић је изјавио да ће, отварањем високошколских установа на југу Србије, младима бити омогућено да студирају на матерњем језику, и да, после завршетка студија, остану на том подручју.

"Циљ је да имамо што више високообразованих људи у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи, јер без таквог кадра нема будућности", рекао је Марковић.

Он је поновио да Србија неће признавати дипломе са печатом Република Косово и саветовао младима да студирају на високошколским установама на југу Србије.

Марковић је рекао да је разговарао са министром просвете Жарком Обрадовићем о проблему признавања диплома УНМИК и додао да је Обрадовић показао добру вољу да се тај проблем реши.

Марковић је најавио да ће буџет Координационог тела у наредној години бити мало увећан у односу на ову, али да је циљ самоодржив систем на југу Србије, како би мисија Координационог тела била завршена у наредних пет година.

Држава ће за инфраструктурне пројекте на југу Србије издвојити око 380 милиона динара, рекао је Марковић и прецизирао да ће 200 милиона бити издвојено за образовање, културу и субвенције за привредне активности.