Saradnja sa međunarodnim partnerima
                   

Saradnja sa međunarodnim partnerima

Jedan od partnera Vlade Republike Srbije, Koordinacionog tela i opština Preševo, Bujanovac i Medveđa je međunarodna zajednica. Od 2001. godine do danas predstavnici međunarodne zajednice su kroz mnoge projekte doprineli razvoju infrastrukture tri opštine, ulagali u razvoj ekonomskih potencijala i finansirali projekte koji su značajno doprineli poboljšanju kvaliteta života građana Preševa, Bujanovca i Medveđe. Koordinaciono telo nastoji da svaki projekat bude ostvaren u partnerstvu ključnih aktera - Vlade Republike Srbije, opština Preševo, Bujanovac i Medveđa i međunarodnih organizacija. Ovakav pristup, pokazalo se, ne samo da je opravdan već donosi najbolje rezultate.

Koordinaciono telo prepoznaje važnost otvorene i stalne saradnje sa međunarodnom zajednicom. Učestvovali smo u svim velikom projektima međunarodne pomoći, od programa Ujedinjenih nacija MIR 1, MIR2, PBILD, do programa EU PROGRES. Zajedno smo pokretali incijative i osmišljavali aktivnosti koje najbolje odgovaraju potrebama lokalnog stanovništva.

Uz podršku međunarodne zajednice realizovani su projekti koji su od ključne važnosti za razvoj optšina. Pored već pomenutih velikih projekata, značajna su ulaganja i bilateralnih donatora koji podržavaju projekte u oblastima koje prepoznaju kao važne za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Koordinaciono telo sa međunarodnim partnerima aktivno osmišljava najbolja rešenja za rešavanje problema u Preševu, Bujanovcu i Medveđi. Projekti koje smo ostvarivali sa međunarodnim partnerima imali su za cilj poboljšanje situacije u oblasti ekonomije, infrastrukture, obrazovanja, zdravstvene zaštite, socijalne politike, rodne ravnopravnosti, omladine i sporta i mnogim drugim ključnim oblastima.

Pored navedenog, Koordinaciono telo sa predstavnicima međunarodne zajednice razgovara i o političkim partnerima čije rešavanje doprinosi unapređenju prava pripadnika srpske, albanske i romske zajednice u tri opštine. Misija OEBS-a u Srbiji, preko kancelarije u Bujanovcu, koordiniše deo aktivnosti međunarodne zajednice u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa. Komunikacija Koordinacionog tela sa Misijom OEBS-a, kao i sa svim drugim međunarodnim partnerima je stalna i ključno je doprinela osmišljavanju niza razvojnih projekata u proteklih trinaest godina.