Osnovno obrazovanje
                   

Osnovno obrazovanje

Preko programa za podsticaj aktivnosti udruženja građana, Služba Koordinacionog tela je doprinela da deca iz romske zajednice budu uključena u obavezno predškolsko obrazovanje, i podržala obuku vaspitača iz različitih nacionalnih zajednica u cilju poboljšanja kvaliteta predškolskog obrazovanja radeći sa decom iz različitih etničkih grupa i promovišući inkluzivni pristup u radu. U duhu promocije inkluzivnog obrazovanja Služba Koordinacionog tela je podržala rad udruženja iz Preševa koje se bavi obrazovanjem dece sa posebnim potrebama. Služba je doprinela razvoju muzičkog obrazovanja pomažući rad Osnovne muzičke škole u Preševu.

Za đake iz tri opštine koji polaze u prvi razred osnovne škole Služba Koordinacionog tela svakog septembra dodeljuje školsku torbu i pribor. Do sada je pet generacija obradovano ovim simboličnim poklonom.

Služba Koordinacionog tela doprinela je i obezbeđivanju udžbenika na albanskom jeziku za đake osnovnih škola učestvujući u radu radne grupe koju čine predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Službe Koordinacionog tela, Nacionalnog saveta Albanaca, Nacionalnog prosvetnog saveta, Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, državni i privatni izdavači. Procedura odobravanja udžbenika predviđena je Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Zakon o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima i, s obzirom da se radi o nacionalnoj manjini, Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Ukupan broj udžbenika i radnih sveski koji su dobili rešenje ministra prosvete za korišćenje u osnovnim školama je 88. Deo odobrenih udžbenika je preveden sa srpskog na albanski jezik, deo udžbenika je iz Republike Albanije a određeni broj udžbenika napisali su autori iz Bujanovca i Preševa. 

Za decu predškolskog uzrasta odobrena su 2 udžbenika na albanskom jeziku izdavačke kuće Klet iz Beograda (razvoj govora na albanskom jeziku i matematika).

Lista odobrenih udžbenika za đake osnovnih škola na albanskom jeziku

Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja:

Zakon o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima:

Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina

Studiju o mogućnostima unapređenja nastave i učenja srpskog kao nematernjeg jezika u opštinama Preševo,Bujanovac i Medveđa možete preuzeti ovde