Општина Бујановац
                   

Бујановац

Општина Бујановац је територијална јединица основана 1913. године у којој грађани остварују право на локалну самоуправу. Налази се у Пчинјском округу на југу Србије и убраја се у ред густо насељених места у нашој земљи и простире се на територији од 461км2.

Бујановац је мулиетничка општина у којој заједно живе грађани из албанске, српске и ромске заједнице.

Бујановац је општина која се може похвалити богатом културном традицијом, а ту се најпре мисли на разноликост фолклора и ношњи које се у овом месту са поносом негују. Центар забаве и афирмације културних дешавања је дом културе „Вук Караџић. Једна од значајнијих манифестација је „Културно лето“ која се организује током јула. Главне карактеристике ове манифестације је организација концерта народне музике на српском, албанском и ромском језику, две представе на српском и албанском језику и приредба у чијој изведби учествују деца из вртића.

Бујановац има развијену мрежу основних школа. На територији општине постоји десет основних школа, две средње и једна музичка школа. Бујановац има и једну предшколску установу са матичним вртићем.

У октобру 2011. отворено је и одељење Економског факултета Универзитета у Новом Саду. Посебност овог одељења се огледа у томе што се настава одвија на српском и делимично на албанском језику. У 2013. години је трећа генерација уписана на ово одељење на којем студира укупно 255 студената из три етничке заједнице.

Цивилни сектор је у овој општини развијен. Постоји низ организација које претежно раде са младима из три етничке заједнице и за које се осмишљавају активности у циљу међусобног разумевања. У Бујановцу је отворена Канцеларија за младе која осмишљава програме како би се млади из три заједнице међусобно боље упознали и дружили.

Будући да спада у ред најнеразвијенијих општина у Републици Србији, циљ локалне самоуправе је да то стање промени. Стога је у оквиру општине отворена Канцеларија за локални економски развој Битно је нагласити да је општина позната по узгајању и производњи дувана. У 2013. години је из стечаја изашло предузеће Гумопластика, које има потенцијал запошљавања радника. У овој општини економски развој заснован је на пољопривреди али и развоју малих и средњих предузећа.

Потенцијали општине леже и у бањском туризму. Бујановачка бања има Специјалну болницу за рехабилитацију која поред здравствених пружа и туристичке услуге. Велики је број природних извора топле воде, од којих неки достижу температуру и до 40 степени. На периферији Бујановца налази се и језеро које је главно место  одмора и шеталиште током лепих дана.

 

Интернет презентација општине Бујановац: www.bujanovac.rs

Стратешки план општине Бујановац Преузмите документ

Презентација о економским потенцијалима општине Бујановац “Успећемо заједно”