Arhiva vesti
                   

Intervju g-dina Milana Markovića, predsednika Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu agenciji FoNet, 26.10. 2008. god.

26. Oktobar 2008.

Kao predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije, Marković je ocenio da je veoma loše što predstavnici Srba ne učestvuju u vlasti u Bujanovcu i Preševu.

"Moramo negovati princip da Albanci i Srbi učestvuju zajedno u lokalnim vlastima i da zajedno preuzmu odgovornost za funkcionisanje lokalnih samouprava", rekao je Marković.

On je poručio da su Albancima otvorena vrata za ulazak u Koordinaciono telo, kako bi se zajednički rešavali problemi u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

"U Koordinacionom telu imamo jasan plan šta želimo da radimo. Da li će se Albanci uključiti ili neće, zavisi od njih, ali želim da podsetm da je njihova odgovornost jednaka, kao i odgovornost Vlade", predočio je Marković.

On je izrazio spremnost da sa političkim liderima Albanaca i Srba razmotri njihove primedbe na Strategiju Koordinacionog tela, ali je napomenuo da "ne bi trebalo da se bavimo prošlošću, jer ćemo tako izgubiti budućnost".

Marković je izjavio da će, otvaranjem visokoškolskih ustanova na jugu Srbije, mladima biti omogućeno da studiraju na maternjem jeziku, i da, posle završetka studija, ostanu na tom području.

"Cilj je da imamo što više visokoobrazovanih ljudi u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, jer bez takvog kadra nema budućnosti", rekao je Marković.

On je ponovio da Srbija neće priznavati diplome sa pečatom Republika Kosovo i savetovao mladima da studiraju na visokoškolskim ustanovama na jugu Srbije.

Marković je rekao da je razgovarao sa ministrom prosvete Žarkom Obradovićem o problemu priznavanja diploma UNMIK i dodao da je Obradović pokazao dobru volju da se taj problem reši.

Marković je najavio da će budžet Koordinacionog tela u narednoj godini biti malo uvećan u odnosu na ovu, ali da je cilj samoodrživ sistem na jugu Srbije, kako bi misija Koordinacionog tela bila završena u narednih pet godina.

Država će za infrastrukturne projekte na jugu Srbije izdvojiti oko 380 miliona dinara, rekao je Marković i precizirao da će 200 miliona biti izdvojeno za obrazovanje, kulturu i subvencije za privredne aktivnosti.