Arhiva vesti
                   

ZORAN STANKOVIĆ: PREŠEVO, BUJANOVAC I MEDVEĐA NEĆE BITI DEO DIJALOGA

10. Mart 2021.

Beograd - Predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, Zoran Stanković, je izjavio za list „Večernje novosti“ da su provokacije i želje albanskih političara jedno, a da ove tri opštine funkcionišu po Ustavu Srbije, zakonima i međunarodnim konvencijama i da o njima neće biti govora u dijalogu.

Stanković je naglasio da primenu zakona na prostoru tri opštine sporovode rukovodioci lokalnih samouprava i državni organi Srbije uz punu podršku zvaničnika međunarodne zajednice, koji su čvrsti u stavu da o teritoriji Preševa, Bujanovca i Medveđe nije bilo, nema i neće biti razgovora u Briselu, niti na bilo kom drugom mestu, s obzirom da je to neotuđivi deo Srbije.

Dodao je da na predstojećim lokalnim izborima u Preševu, uz postignuto jedinstvo, Srbi mogu da ostvare dobar rezultat.

„Ako budu jedinstveni mogu da ostvare rezultat koji žele i koji odgovara broju Srba u Preševu. Srba nema u lokalnoj samoupravi u Bujanovcu, ali su na rukovodećim mestima doma zdravlja, osnovnih i srednjih škola, katastra, poreske uprave, pošte i policije“, rekao je Stanković.

Predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, komentarišući navode o navodnom nedostatku udžbenika za albansko stanovništvo u ovim opštinama, je istakao da isključivo Albanci čine lokalnu vlast u Preševu i Bujanovcu, a da tri opštine, osim redovnog budžeta, svake godine od države dobiju dodatnih dva miliona evra.

„Albanci isključivo čine lokalnu vlast u Preševu i Bujanovcu, školuju se i informišu na maternjem jeziku, imaju tri poslanika u Skupštini, čine više od 50 odsto policijskog sastava u Preševu, primaju plate i penzije, imaju potpunu slobodu kretanja, veroispovesti“, naglasio je Stanković.

Ceo intervju Zorana Stankovića listu „Večernje novosti“ je dostupan na https://www.novosti.rs/vesti/politika/972875/intervju-zoran-stankovic-uzalud-uvlace-tri-juzne-opstine-dijalog

Izvor: Večernje novosti i Koordinaciono telo