Arhiva vesti
                   

ZLATANOVIĆ O JEZIČKOM BLAGU JUGA SRBIJE

22. Januar 2016.

Vranje - Profesor Momčilo Zlatanović, doktor filologije i neumorni sakupljač jezičkog blaga južne Srbije, učestvovaće na velikoj naučnoj konferenciji „Selo na jugu Srbije“ koja se 21. i 22. januara održava u Vranju.

Profesor Zlatanović je prvog dana ovog naučnog skupa govorio o lokalnom  govoru u selima vranjskog kraja.

Konferencija će se baviti problematikom sela na jugu Srbije iz različitijih aspekata, a najavljeno je učešće velikog broja eminentnih stručnjaka iz više oblasti koje se odnose na najavljenu temu.

Pored Zlatanovića, na dvodnevnom skupu će govoriti i akademici prof. dr Radenko Krulj, prof. dr Mladen Bodiroža, prof. dr Rade Biočanin i mnogi drugi.

Prof. dr Radenko Krulj će govoriti o obrazovanju i vaspitanju u funkciji održanja sela i gradova u Srbiji.

Konferencija je svečano otvorena u četvrtak, 21. januara, pozdravnim govorima domaćina, nakon čega su prikazani film o Vranju i odlomak iz „Koštane“ Bore Stankovića.

Tokom radnog dela konferencije, koja se održava u zgradi Pedagoškog fakulteta, učestvuje desetoro stručnjaka iz Vranja koji se na različite načine bave problematikom sela.

Momčilo Zlatanović je univerzitetski profesor u penziji i najveći autoritet u oblasti lokalnog govora juga Srbije. Već 40 godina se bavi istraživačkim radom, najviše onim koji se odnosi na narodno pesništvo i leksikografiju.

Konferenciju „Selo na jugu Srbijeorganizuju Grad Vranje, Pedagoški fakultet Univerziteta u Nišu i Društvo za narodno prosvećivanje ,,Svetionik" iz Kragujevca.

Izvor: OK Radio i Koordinaciono telo