Arhiva vesti
                   

ŽIVI KREDIT ZA DOMAĆINSTVA

14. Maj 2008.

Pomoć seljacima preko Veterinarske stanice Bujanovac

BUJANOVAC - Preko Veterinarske stanice Bujanovac italijanska nevladina organizacija „Krik“ će u vidu kredita podeliti 185 steonih junica ili deset sjagnjenih ovaca za 165 domaćinstava u selima Letovica, Oslare i Rakovac u opštini Bujanovac.
Domaćinstva još nisu odabrana, a kredit podrazumeva da će domaćinstva dobiti steone krave rase simental ili po deset sjagnjenih ovaca besplatno, uz obavezu da nakon tri godine koliko ovaj projekat traje vrate 50 odsto od vrednosti životinja koju su preuzeli.
Projekat koji realizuje „Krik“ košta 995.987 evra, polovinu od tih sredstava obezbeđuje Ministarstvo inostranih poslova Italije, a Veterinarska stanica u Bujanovcu će dobiti 24.000 evra donacije za nabavku opreme potrebne za praćenje zdravlja i vakcinaciju krava i ovaca.
- U opštini Bujanovac beležimo stalni pad u uzgajanju krava, ovaca i svinja, samo je uzgajanje koza u porastu, a ovaj projekat treba da pomogne oživljavanju stočarske proizvodnje - rekao je na konferenciji za novinare Miroslav Milković, direktor Veterinarske stanice u Bujanovcu.
Prema njegovim rečima, najdrastičniji pad proizvodnje beleži svinjarstvo, a u toku ove godine smanjen je uzgoj svinja za 80 odsto u odnosu na period pre dve godine. Za pet hiljada smanjen je broj goveda u odnosu na period od pre četiri godine, kada je u opštinama Bujanovac i Preševo bilo registrovano 13.500 grla stoke, dok ove godine taj broj iznosi 8.500 grla.