Arhiva vesti
                   

ZBOG MASOVNOG LETOVANjA U ALBANIJI, KRIZNI ŠTAB OZNAČIO PREŠEVO KAO MESTO GDE BI KORONA MOGLA DA BUKNE

22. Septembar 2020.

Preševo - Prethodnih dana su članovi Republičkog Kriznog štaba govorili o Preševu kao o mogućem žarištu. Prema podacima Doma zdravlja, u toj opštini je od početka septembra bilo dvadesetak pozitivnih na kovid 19.

Za razliku od jula i avgusta, kada je u preševskoj kovid ambulanti bilo po nekoliko desetina pregleda dnevno, od početka septembra se sa simptomima korona virusa javlja desetak meštana. Lekari situaciju ocenjuju stabilnijom, ali i dalje nesigurnom.  

„Preševljani su bili na letovanje uglavnom u Albaniji. Preševo je još u vanrednoj situaciji, ljudi se normalno šetaju, nemaju nikakva ograničenja, ali se pridržavaju naših preporuka da nose masku, da se distanciraju i da dolaze kod nas ako imaju neki simptom”, kaže Driton Salihu, direktor Doma zdravlja u Preševu.

Dr Svetlana Stojanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje u Vranju, kaže da je u jednom danu u Preševu bilo pet pozitivnih, jednom tri, a bude i po jedno ili dvoje, što je za opštinu Preševo, koja u ranijem periodu nije imala veliki broj pozitivnih pacijenata, znatno povećanje.

Lekari navode da se sada najčešće javljaju pacijenti između 50 i 60 godina, sa lakšim simptomima i blažom kliničkom slikom.

„Dobro smo zaštićeni, čuvamo se i trudimo se da u svakom smislu pomognemo pacijentu”, kaže Ivana Veljković, medecinska sestra u kovid ambulanti u Preševu.

Na ulazu u jedini tržni centar u Preševu, gde meštani i kupuju i izlaze u provod, dvojezična obaveštenja i sredstva za dezinfekciju.

„Imamo dobru saradnju sa posetiocima i sugerišemo svima da nose maske. Inspekcije  su ustanovile da se pridržavamo svih predviđenih mera. Naši zaposleni se štite i nismo imali zaraženih”, kaže Ermalj Sulejmani, menadžer tržnog centra u Preševu.

Prema podacima Doma zdravljau Preševu, u tom mestu je od početka jula do sredine septembra potvrđeno 85 slučajeva zaraze korona virusom.

Izvor: RTS, Blic i Koordinaciono telo