Arhiva vesti
                   

ZAVRŠENA PRVA FAZA GRAĐEVISKIH RADOVA U VANBOLNIČKOM PORODILIŠTU U PREŠEVU

17. Decembar 2012.

U Preševu, u ponedeljak 17. decembra obeležen je završetak prve faze građevinskih radova na vanbolničkom porodilištu.  U prizemlju zgrade biće odeljenje ginekologije, a na spratu dve sale za porođaje i stacionarni blok. Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa i Ministarstvo zdravlja uložili su do sada po 20, a opština Preševo 10 miliona dinara.

„Vanbolničko porodilište u Preševu poboljšaće kvalitet zdravstvene zaštite žena koje putuju 50 kilometara na porođaj, a biće i novih radnih mesta“, rekao je predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković. Ističući da je predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković jedan od najzaslužnijih za završetak radova na vanbolničkom porodilištu, predsednik opštine Preševo, Ragmi Mustafa, obrazložio je da su radovi u prvoj fazi trajali četiri meseca i da je Koordinaciono telo dalo ogromnu podršku ovom projektu.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja, Simo Vuković, istako je da će ministarstvo i dalje pomagati slične projekte. Preševo ima oko 400 porođaja na godišnjem nivou. Zbog toga je veoma važno što će dobiti vanbolničko porodilište, jer se time pokazuje briga države o zdravlju žena i dece na tom području.

Direktor „EU Progres“ programa, Grejem Tinadal, pozdravio je izgradnju porodilišta u Preševu i dodao je da ovakva inicijativa potvrđuje dobru saradnju i koordinaciju centralnih i lokalnih vlasti.
Direktor doma zdravlja u Preševu Bujar Zuljfiju, rekao je da je otvaranje vanbolničkog prodilišta investicija od najvećeg značaja, naročito imajući u vidu da je Preševo imalo porodilište koje je  zatvoreno 1990. godine.

„Očekujemo da se ovde porađaju žene pre svega iz Preševa, ali i iz Bujanovca, koje su do sada odlazile u Vranje. Ono je smešteno u 800 kvadratnih metara adaptiranih prostorija doma zdravlja, imaće porođajnu salu i sobe za pacijentkinje i bebe “, dodao je Zuljfiju.

Za završetak druge faze vanbolničkog porodilišta potrebno je 50 miliona dinara, od čega je Koordinaciono telo u budžetu za narednu godinu obezbedilo 20 miliona dinara. Opremanje porodilišta pomoći će i fond televizije B92 u okviru akcije „Bitka za bebe“.