Arhiva vesti
                   

ZAVRŠENA MEDICINSKA ASISTENCIJA U PČINjSKOM OKRUGU

20. Septembar 2016.

Beograd – Bujanovac -  Medicinski timovi pripadnika Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja Oružanih snaga SAD su tokom zajedničkog angažovanja, na osam lokacija u Pčinjskom okrugu, pregledali blizu 2.000 pacijenata i obavili ukupno 3.364 pregleda, zaključeno je na završnom sastanku održanom na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

„Najopterećenija su bila odeljenja trijaže, oftalmologije i interne medicine. Na osnovu angažovanja, moglo se zaključiti da je glavni problem nizak nivo zdravstvene edukacije pacijenata, ličnog i stomatološkog zdravlja. Najveći broj patio je od hroničnih bolesti, ali nisu uzimali terapiju. Vrlo teška dostupnost medicinskih usluga pacijenata u ovoj regiji uslovila je da polovina pregledanih pacijenata nikad nije u svom životu bila na oftalmološkom pregledu, a veliki broj ortopedskih pacijenata javio se sa nedijagnostifikovanim i netretiranim artrotičnim povredama na velikim zglobovima“, ocenio je komandant pomenute akcije potpukovnik dr Aleksandar Radunović.

Zajedničko medicinsko angažovanje pripadnika Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja trajalo je od 6. do14. septembra ove godine.

U okviru humanitarne asistencije mešovitih medicinskih timova obavljeni su besplatni zdravstveni pregledi žitelja Reljana i Cerevajke u opštini Preševo, Muhovca, Lučana, Klenika i Letovice, u opštini Bujanovac, kao i sela Vlase i Vrtogoš, na području grada Vranja.

U ovu zajedničku akciju bio je uključen 31 pripadnik Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, 25 iz Nacionalne garde Ohaja i tri predstavnika Oružanih snaga  Angole u svojstvu posmatrača.

Izvor: Bujanovačke, Koordinaciono telo