Arhiva vesti
                   

ZAVRŠEN PROJEKAT RAZMINIRANjA U SELU BREZNICA KOD BUJANOVCA

24. Novembar 2017.

Bujanovac - Lokacija u okolini Breznice kod Bujanovca je bezbedna. Područje je istraženo, a pronađene su tri protivpešadijske mine i jedna ručna bomba. Sredstva za istraživanje lokacije, koja je na mapi Centra za razminiranje bila označena kao sumnjiva, odvojile su Vlade Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Uklonjeni su znaci „Stop mine", koji su upozoravali stanovništvo na opasnost od zaostalih protivpešadijskih i protivtenkovskih mina.

„Danas ovu lokaciju predajemo opštini Bujanovac i građanima na korišćenje kao bezbednu. Pronađene su tri protivpešadijske mine i jedna ručna bomba na dubini od 20 centimetara i sve na površini od jednog kvadratnog metra, pored puta, gde smo i sumnjali", kazao je Jovica Simonović, direktor Centra za razminiranje.

Demineri su pretražili teren površine 275.000 kvadrata, područje je brdsko-planinsko i teško pristupačno. Istraživanje je počelo pre mesec dana.

Centar za razminiranje je pripremio projekte za istraživanje svih lokacija za koje se sumnja da ima zaostalih protivpešadijskih i protivtenkovskih mina, a svi projekti su dostavljeni donatorima.

Izvor: RTS i Koordinaciono telo