Arhiva vesti
                   

ZAVRŠEN KATASTAR OPŠTINE PREŠEVO

25. Juli 2011.

Vranje - Katastar nepokretnosti za opštinu Preševo obrazovan je  posle šesnaest godina rada. Opština Preševo, koja ima vrlo važan geostrateški položaj za Srbiju, dobila je jedinstvenu evidenciju svojine. Republički geodetski zavod, zajedno sa nadležnim službama preševske samouprave, sačinio je dosad najsveobuhvatnije zemljišne knjige Preševa, koje uključuju podatke o zemlji, njenim  vlasnicima, objektima, njihovom vlasništvu i nameni.

Prvi premeri na preševskom području urađeni su pre više od pola veka. Do pre dve decenije, od Niša do Preševa postojao je tapijski sistem,  kad su i počele da se prave jedinstvene evidencije. Katastar će biti od izuzetne važnosti i za plan opšte regulacije Preševa. Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa ističe značaj potpunih informacija o nepokretnostima za buduće ulagače i ekonomsku korist za stanovnike opštine. U Geodetskom zavodu potvrđuju da postojanje katastra nepokretnosti olakšava razvoj Preševa. Na raspolaganju su podaci o svim oblastima u opštini. Građani će vrlo brzo i jednostavno moći da dobiju sva neophodna dokumenta za legalizaciju svojih građevina, podizanje hipotekarnih kredita ili investiranje u ovaj deo Srbije.

Preševo ima 37 katastarskih opština, koje se prostiru na ukupno 264 hektara zemlje. U ovom delu Pčinjskog okruga živi oko 40 hiljada stanovnika.