Arhiva vesti
                   

ZAOSTALE BOMBE POSLE NATO BOMBARDOVANjA

30. Avgust 2016.

Bujanovac – Na još oko 10 lokacija u opštinama Preševo i Bujanovac nalaze se razne vrste mina, uglavnom protivpešadijskih, koje su zaostale od bombardovanja 1999. godine.

Prema podacima Centru za razminiranje Srbije, najgora situacija je u okolini Bujanovca, Sjenice i Paraćina. Razne bombe i rakete, međutim, mogu da se nađu i u drugim delovima zemlje – kod Novog Sada, Bačke Palanke, u luci Pančevo, kod Šapca, Valjeva, Ućica, Čačka itd.

Iako se verovalo da je Srbija očišćena od protivpešadijskih mina, koje su zabranjene, krajem 2009. godine otkriveno je bar 10 lokacija u opštinama Bujanovac i Preševo na kojima se nalaze razne vrste mina. One su pokrivale prostor od oko 3,5 miliona kvadratnih metara. Deo tih lokacija je očišćen, ali se sumnja da se u Bujanovcu mine nalaze na površini od još oko dva miliona kvadrata.

Najveću pretnju po građane i dalje predstavljaju kasetne bombe, koje se nalaze na još oko tri miliona kvadrata. One eksplodiraju i na najmanji dodir. Zato se ne smeju dirati ili pomerati. Ukoliko naiđete na neeksplodiranu napravu, odmah pozovite policiju.

Tokom 78 dana bombardovanja 1999. godine NATO je bacio kasetne bombe na više stotina lokacija u 16 opština u Srbiji, ne računajući opštine na Kosovu i Metohiji. Uglavnom su korišćene bombe koje u sebi sadrže od 145 do 247 komada kasetne municije. Pre pada na zemlju velika, kontejner bomba se otvara i rasipa manje, kasetne bombe po terenu, pokrivajući tako ogromnu površinu. Na teritoriji Srbije kasetna municija se, prema podacima Centra za razminiranje, još nalazi na površini od oko tri miliona kvadrata.

Izvor: Blic, Bujanovačke i Koordinaciono telo