Arhiva vesti
                   

ZAJEDNIČKA KONTROLA NA PRELAZU PREŠEVO-TABANOVCE DAJE DOBRE REZULTATE

23. Septembar 2020.

Preševo - Predstavnici Transportne zajednice, Saveta za regionalnu saradnju i CEFTA Sekretarijata su obišli granični prelaz Preševo-Tabanovce da bi se uverili kako, nakon godinu dana, funkcioniše zajednička kontrola na tom prelazu.

Tu se od 26. avgusta 2019. godine primenjuje princip „One Stop Shop" („Sve na jednom šalteru"), koji podrazumeva da se prilikom ulaska i izlaska iz dve zemlje, putnik ili prevoznik zaustavljaju samo na jednom mestu radi kontrole, što značajno ubrzava promet.

Cilj posete predstavnika pomenutih regionalnih organizacija je promovisanje integrisanog upravljanja granicama u celom regionu, jer prelazi na kojima se vrši zajednicka kontrola značajno doprinose unapređenju prometa preko granice.

Kako je rečeno, implementacija projekta „One Stop Shop" za integrisano upravljanje granicom je obostrani prioritet jer omogućava da ni putnici ni privrednici ne gube vreme u čekanju na granici.

Da bi koncept zaživeo bilo je potrebno dosta truda i prilagođavanja obe strane, tako da je na prelazu otvorena još jedna traka sa kolskom vagom što je od izuzetnog značaja za teretni saobraćaj.

Prelaz su obišli generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, direktor Sekreterijata Transportne zajednice Matej Zakonjšek, direktor CEFTA Sekreterijata Emir Đikić, kao i domaćin posete, direktor Carinske uprave Severne Makedonije Gjoko Tanasoski.

Događaju su u ime Uprave carina Srbije prisustvovali upravnik carinarnice Niš Saša Milenković i šef carinske ispostave Preševo Senad Radončić.

Rečeno je da se očekuje da se primena koncepta „One Stop Shop'' pozitivno odrazi na privrede obe zemlje i omogući im da postanu konkurentnije, te da sve više teretnih vozila počne da koristi naše puteve umesto da robu transportuju preko zemalja EU.

Izvor: RTV, Dnevnik, Beta, Vranje nenjs, Južne vesti, Jugmedia, Jugpress i Koordinaciono telo