Arhiva vesti
                   

ZAHVALNOST LOKALNOJ ZAJEDNICI

24. Avgust 2016.

Preševo - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin zahvalio se u Preševu lokalnoj zajednici na razumevanju i velikom angažovanju tokom migrantske krize.

„Bilo je dana kada je u Preševu bilo i po 10.000 ljudi, što nije nimalo jednostavno za grad koji ima toliko stanovnika,” rekao je Vulin i zahvalio rukovodstvu opštine na razumevanju i saradnji.

On je istakao da će sve ono što se pravi u Preševu za prihvat izbeglica na kraju ostati meštanima i upozorio da migrantska kriza nije gotova.

„Od 1. januara do danas registrovano je 103.582 lica, a i posle zatvaranja balkanske rute broj izbeglica koji ulaze u Srbiju je veliki,” kazao je Vulin i dodao da su pripadnici zajedničkih patrola vojske i policije do sada sprečili 5.008 osoba da ilegalno uđu u Srbiju. Najviše takvih pokušaja ulazaka bilo je iz Bugarske, a nešto manje iz Makedonije, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, vojska i policija ne sprečavaju nikoga da traži azil u našoj zemlji i do sada je to uradilo 7.345 osoba, ali najveći broj njih je napustio Srbiju pre nego što su im zahtevi rešeni.

„U centrima za prihvat izbeglica trenutno boravi 3.754 osoba, a najveći broj nije tražio azil,“ rekao je Vulin.

„S obzirom da su aktivnosti na zaštiti granica veoma skupe, Srbija je tražila pomoć od država koje bi bile u mnogo većem problemu da se ne ponašamo na ovaj način,” ukazao je Vulin.

Šef kancelarije UNHCR u Srbiji Hans Šoder rekao je prilikom otvaranja trećeg dela Centra za prihvat izbeglica da je kapacitet povećan za 650 mesta, pa Centar sada može da primi 1.500 izbeglica.

I Šoder je upozorio da izbeglička kriza nije gotova, zbog čega UNHCR na ovaj način pomaže Srbiji pred predstojeću zimu.

„U radove na uređenju novog objekta za smeštaj izbeglica ulozeno je 400.000 dolara, a isto toliko je ranije uloženo u infrastrukturu u Preševu, a ove godine je naša pomoć premašila deset miliona dolara,” rekao je Šoder.

Predsednik Opštine Preševo Šćiprim Arifi zahvalio se svima koji su pomogli da problem migranata ne rešavaju samo stanovnici i lokalna vlast u tom mestu.

„Zahvalni smo Vladi Srbije, UNHCR-u i stranim donatorima što su timskim radom pomogli da pokažemo saosećanje sa migrantima. Zahvalni smo i zato što donatori nisu pomogli samo Prihvatnom centru, već i lokalnoj zajednici, gde su uočili naše probleme koje smo zajednički rešavali", rekao je Arifi.

Pored novih paviljona za spavanje migranata, renovira se i hala gde će biti smešten restoran za migrante.

U Prihvatnom centru u Preševu trenutno boravi 520 migranata.

Izvor: Tanjug, RTS, FoNet, Jugpres i Koordinaciono telo