Arhiva vesti
                   

ZA ZAJEDNIČKI NASTUP PRIVREDNIKA

18. Juli 2012.

Regionalna privredna komora u Leskovcu (RPKL) uspešno je okončala još jedan projekat iz oblasti prekogranične saradnje. Reč je o projektu čiji je krajnji cilj zajednički nastup srpskih i bugarskih privrednika na evropskom tržištu i tokom kog je, između ostalog, sprovedena i šesnaestodnevna obuka za srpske i bugarske privrednike iz oblasti sistema rukovođenja.

„ Ovo je jedan od težih projekata koje smo do sada realizovali. Cilj projekta je da se poveća konkurentnost privrednika sa ovog područja na tržištu ne samo Bugarske, već i Evropske unije. Planiramo da se sa partnerima iz Bugarske pojavimo na zajedničkim tržištima, jer kroz zajedničke poslove možemo da ostvarimo bolju promociju robe sa našeg podneblja“, rekao je predsednik RPKL Goran Jović.

Projekat „Prekogranične aktivnosti na podizanju standarda rukovođenja preduzeća – dobra praksa za razvoj privrede” finansira Evropska unija sa 200.000 evra, a u okviru Programa prekogranične saradnje Bugarske i Srbije i IPA fondova.

Partner sa srpske strane je Regionalna privredna komora u Leskovcu, a sa bugarske čustendilska komora i firma „Horizont iz Sofije.

„Obuku o sistemima menadžmenta uspešno je završilo 75 privrednika i preduzetnika iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga i 45 njihovih kolega iz Bugarske. Obuka je realizovana za četiri sistema rukovođenja – ISO 9001, ISO 14001, ISO 18001 i ISO 22 000, a šesnaestodnevni seminar pohađali su privrednici iz pet oblasti – odevne industrije, industrije nameštaja, industrije opreme, prehrambene industrije i sektora ugostiteljstva“, izjavio je Branislav Popović, koordinator projekta sa srpske strane.

Kasnije će uslediti pomoć i besplatne konsultantske usluge u cilju učvršćivanja sistema i njihove sertifikacije.

Nakon svečanog čina uručivanja sertifikata, grupa od četrnaest privrednika iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga posetiće Bugarsku. Polaznici istovetnog seminara, koji je organizovan u Bugarskoj, imaće priliku da posete Vranje, kako bi se uspostavljene veze učvrstile.