Arhiva vesti
                   

ZA UDRUŽENjA NACIONALNIH MANjINA 30 MILIONA DINARA

25. Septembar 2019.

Beograd – Ministar državne uprave i lokalne samouprave, Branko Ružić potpisao je u Beogradu ugovore sa predstavnicima 91 udruženja nacionalnih manjina kojima će biti dodeljena sredstva iz budžetskog fonda za nacionalne manjine u ukupnom iznosu od 30 miliona dinara.

Branko Ružić je naveo da je ovo treća godina kako resorno ministarstvo dodeljuje sredstva iz tog fonda koji je iz godine u godinu sve veći.

"Izuzetno mi je drago da smo i ove godine uspeli da obezbedimo više sredstava za fond za nacionalne manjine. Počeli smo sa skromnih milion i osamsto hiljada dinara 2017. godine, prošle godine to je bilo 21 milion i 800 hiljada dinara, a ove godine je reč o 30 miliona dinara", rekao je Ružić i dodao da su se ove godine prijavila 372 udruženja, a da su sredstva odobrena za 91 projekat.

Kao prioritetna oblast finansiranja iz fonda za nacionalne manjine ove godine odabrana je kultura, dok je prethodne dve godine to bilo informisanje na jezicima nacionalnih manjina.

"Mislim da je to veoma značajno, imajući u vidu da je negovanje i afirmisanje kulturnih vrednosti nacionalnih manjina vrednosni iskorak koji je srpsko društvo uvek činilo. Za srpsko društvo nacionalne manjine su svakako jedna dragocenost", rekao je Ružić i podsetio da u Srbiji oko 13 odsto ukupnog broja stanovništva čine pripadnici nacionalnih manjina.

Ministar je rekao da se 2018. godina može nazvati godinom nacionalnih manjina, imajući u vidu da je donet set zakona kojima se značajno unapređuju mogućnosti za ostvarivanje prava pripadnika nacionalnih manjina, kao i to što su 4. novembra prošle godine održani izbori za 22 nacionalna saveta nacionalnih manjina.

Ugovor o dodeli sredstava potpisan je i sa Centrom za demokratiju i edukaciju "Dolina" iz Bujanovca, čiji je predstavnik Agon Islami rekao da će zahvaljujući podršci Fonda za nacionalne manjine to udruženje ove godine organizovati "Koncert albanskih talenata". Prema njegovim rečima oni će promovisati sve albanske učenike muzičke škole u Bujanovcu koje nastavljaju da razvijaju svoj umetnički talenat i pored izvođenja nastave i časova muzike na srpskom jeziku.

"Nadamo se da ćemo kroz svoj projekat podstaći mnoge druge albanske talente da pohađaju muzičku školu u Bujanovcu, iako u toj ustanovi nije zaposlen nijedan Alabanac", rekao je Islami.

Predstavnik Romskog kulturnog centra, Dragan Ristić rekao je da je to nevladina organizacija koja se bavi promocijom romske kulture sa posebnim akcentom na savremenu romsku kulturu.

"Ove godine nam je dodeljen grant od strane Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave za projekat FRKA – Festival romske kulture i aktivizma", rekao je Ristić i dodao da je cilj tog festivala eduakcija i promocija pozitivnih vrednosti romskog naroda.

Izvor: RTS i Koordinaciono telo