Arhiva vesti
                   

ZA SANACIJU OD POPLAVA 1,3 MILIONA DINARA

14. Mart 2013.

Izdvojeno 1,3 miliona dinara za prvu fazu sanacije od poplava u Bujanovcu i Preševu. Zatraženo je još šest miliona dinara, a očekuje se i pomoć nadležnih državnih organa, rekao predsednik Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković.

Koordinaciono telo izdvojilo je za prvu fazu sanacija od poplava opštinama Preševo i Bujanovac 1,3 miliona dinara. Takođe, zatraženo je izdvajanje još šest miliona iz budžetskih rezervi, a pomoć će biti zatražena i od nadležnih državnih organa kako bi se pomoglo poplavljenim domaćinstvima, rekao je predsednik Korodinacionog tela Zoran Stanković.

Prema podacima Štaba za vanredne situacije opštine Preševo, procenjena šteta od poplava ukupno iznosi 20 miliona dinara, od kojih su domaćinstva pretprela štetu od dva miliona dinara, a ostalo infrastrukturni objekti.

Stanković je tim povodom posetio MZ Železnička stanica u Preševu i razgovarao sa predsednikom mesne zajednice Skenderom Limanijem i rukovodstvom opštinske samouprave o sanaciji šteta nakon nedavnih poplava koje je pretrepela ova opština.

„Sredstva u iznosu od 1,3 miliona dinara biće uplaćena u narednih nekoliko dana na žiro račun ovih opština”, rekao je Stanković.

Dodao je da je upućen zahtev za još šest miliona dinara iz budžetskih rezervi kako bi se domaćinstvima obezbedile osnovne potrebe, a biće zatražena pomoć i od nadležnih državnih organa i ministarstava za saniranje štete infrastrukturnih objekata u ove dve opštine, dodao je Stanković.

„Postoje i problemi sa nelegalno izgrađenim objektima, zauzimanjem zemljišta koje je u vlasništvu države, nerešenim imovinsko-pravnim odnosima", ukazao je Stanković.

Prema njegovim rečima, izrada studije definitivne zaštite objekata od bujičnih poplava trajaće par godina i kada bude završena obezbediće se sredstva kako bi se problem poplava, koji ovde postaje redovna pojava, definitivno rešio.

Predsednik MZ Železnička stanica Skender Limani rekao je da će radi trajnog rešenja ovog problema Saobraćajni institut CIP uraditi projekat koji će biti dostavljen lokalnoj samoupravi, a materijalnu pomoć obećalo je i Koordinaciono telo.

Izvor: RTS