Arhiva vesti
                   

ZA RAZVOJ JUGA SRBIJE 600 HILjADA EVRA IZ EU

4. Novembar 2011.

Vranje – U okviru programa evropskog partnerstva sa opštinama „Progres“, odobrena je bespovratna pomoć od 600 hiljada evra za više novih projekata u južnoj i jugozapadnoj Srbiji. Najvećom sumom od oko pola miliona evra, Evropska unija i Vlada Švajcarske finansiraće pet najboljih infrastrukturnih projekata. U Medveđi će se rekonstruisati fabrika „Termovent” kako bi se osposobila za proizvodnju briketa. Bespovratna sredstva dobiće i grad Vranje i opštine Preševo, Crna Trava i Ivanjica, za unapređenje seoske infrastrukture, kao i za obnovu škola i obdaništa.

Delom odobrenog novca podržaće se modernizacija rada poreske uprave u više od 10 opština i gradova, u koje su uključene i opštine Bujanovac i Preševo. Modernizacija obuhvata ugradnju odgovarajuće računarske opreme i stvaranje celovite baze podataka. Oko 10 odsto troškova podneće same opštine i gradovi. Pored toga, usvojeni su i projekti biznis inkubator centara u Vranju i Prokuplju. Inkubator centar u Vranju dobiće novčanu pomoć za zapošljavanje povratnika po osnovu readmisije. U Prokuplju će se omogućiti osnivanje topličkog voćarskog klastera.

„Važno je da opštine poštuju obaveze koje proizilaze iz ugovora o dodeli bespovratnih sredstava. Tako ćemo uspeti da realizujemo odobrene projekte za dobrobit građana, a opštine će spremno dočekati priliku da obezbede nova bespovratna sredstva iz donatorskih, prvenstveno evropskih pretpristupnih fondova”, rekao je Grem Tindal, rukovodilac „Progresa“. Fond razvojnog programa „Progres“ premašuje 18 miliona evra. Evropska unija izdvaja više od 14 miliona evra, švajcarska vlada 2,5 miliona evra, a Vlada Srbije milion i po. Svrha programa je ekonomski i društveni razvoj 25 opština i gradova u južnoj i jugozapadnoj Srbiji.