Arhiva vesti
                   

ZA NASTAVAK EU PROGRESA U JUŽNOJ SRBIJI 600 HILjADA EVRA

20. Avgust 2013.

Za poslednje tri godine sprovođenja Programa evropskog partnerstva sa opštinama (EU Progres), privreda južne Srbije ostvarila je prihode od sedam i po miliona evra. Upravni odbor EU Progresa je  nedavno na zasedanju u Bujanovcu saopštio da je zahvaljujući sprovođenju njegovog programa šezdeset radnika dobilo stalno zaposelenje . Do isteka prvog kvartala iduće godine, uz pomoć ovog programa trebalo bi da se otvori još 150 do 200 radnih mesta.

Za opštinu Bujanovac završen je glavni projekat reciklažnog centra sa transfer stanicom, koji će uskoro da se gradi kao segment upravljanja komunalnim otpadom u Pčinjskom okrugu. Pretvaranje komunalne deponije „Meteris“ u Vranju u regionlnu deponiju je proces kontrole i uklanjanja divljih deponija i smetlišta u okrugu i celovite zaštite životne sredine.  

Odobrena je podrška od oko 600 hiljada evra nastavku EU Progresa. Između ostalog, odobren novac će se utrošiti na usavršavanje za rad u tekstilnoj i obućarskoj industriji u Raški, Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu. Potom za automatsku evidenciju javne imovine i analizu tržišta rada u opštinama i gradovima južne Srbije. Najviše novca je namenjeno za projekte rodne ravnopravnosti, a inicijator je Švajcarska agencija za razvoj i saradnju u Srbiji.

„Dobri rezultati koje sada postignemo su najbolja preporuka za naredni program koji bi se implementirao po okončanju EU Progresa,“ rekao je Endru Hedi iz Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Budžet EU Progresa, inače, premašuje 18 miliona evra. Program se finansira prvenstveno iz evropskih fondova.

Izvor: Narodne novine- Niš