Arhiva vesti
                   

ZA KUPOVINU SEOSKIH KUĆA O TROŠKU DRŽAVE IMA I ZAINTERESOVANIH BUJANOVČANA

23. Septembar 2021.

Bujanovac – Beograd - Među zainteresovanima za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, koju bi bespovratnim sredstvima finansiralo Ministarstvo za brigu o selu, ima i Bujanovčana, kažu u lokalnoj samoupravi.

Za ovaj program iz budzeta Srbije izdvojeno je 500 miliona dinara, a država će finansirati kupovinu seoskih kuća sa okućnicom u vrednosti do najviše 1,2 miliona dinara.

Opštinsko veće je formiralo internu komisiju za realizaciju i kontrolu ovog konkursa. Komisija će vršiti pregled dokumentacije sa ciljem provere tačnosti podataka prijavljenih od strane građana i davati saglasnost, posle čega krajnju odluku donosi komisija Ministarstva.

“Veza  lokalne samouprave sa ovim konkursom je u tome što će nakon odobrenja zahteva građanima koji ispunjavaju konkursne uslove, Ministarstvo sredstva uplaćivati opštini, a onda opština isplaćivati nekretninu”, kaže Fazila Azemović, načelnica Odeljenja za investicije i razvoj.

Po njenim rečima, opštinska komisija će nakon podnetog zahteva izlaziti na teren i akcenat će biti na proceni objekta, jer svi u prijavi mogu staviti maksimalni iznos, a da zapravo objekat vredi manje.

„Takođe opština ne može dati saglasnost o tačnosti podataka iz prijave bez terenske provere“, dodala je Azemović.

Ona je naglasila da postoje ograničenja u vezi objekta, tako da ni kuća, ni okućnica ne smeju biti predmet sudskog spora, niti da postoje nerešeni imovinsko-pravni odnosi, kao i da je obavezno da kuća bude upisana u katastar. Kupovina kuće od rođaka, takođe nije moguća.

“Istovremeno, kuće u prigradskim naseljima su isključene iz konkursa, kao i one koje se nalaze u selima koja nemaju nijednu javnu službu, zdravstvenu ambulantu, poštu, školu. To znači da resorno ministarstvo neće izdvajati sredstva za kupovinu kuće koja se nalazi u planinskim selima”, pojašnjava Azemović.

Na konkurs mogu da se prijave državljani  Republike Srbije koji imaju prebivalište na teritoriji zemlje, koji su mlađi od 45 godina i bez nekretnine u vlasništvu.

Svi detalji o konkursu i potrebnoj dokumentaciji, uključujući i program i obrazac prijave zainteresovani građani mogu videti na sajtu Ministarstva za brigu o selu.

Izvor: Bujanovačke, Koordinaciono telo