Arhiva vesti
                   

ZA GODINU DANA PORŠKA RAZVOJU OPŠTINA KROZ VIŠE OD 80 PROJEKATA

30. Juli 2015.

Gadžin Han - Upravni odbor Evropskog PROGRES-a je na prvom godišnjem sastanku odobrio plan za realizaciju završnih radova na novom bloku bolnice u Vranju i izgradnju i opremanje zgrade za Urgentni centar u Novom Pazaru. Ova dva projekta doprineće poboljšanju kvaliteta zdravstvenih usluga za pola miliona stanovnika Pčinjskog i Kosovsko-pomoravskog okruga.

Tokom predstavljanja napredka koji je Program ostvario tokom prve godine naglašeno je da su Evropska unija i Vlada Švajcarske obezbedile blizu 2,8 miliona evra za podršku 82 projekta u oblastima infrastrukture, konkurentnosti opština i dobrog upravljanja. Od juna 2014. Godine je sprovedeno šest javnih poziva, a započeta su još tri, uključujući i poziv za podnošenje predloga projekata lokalne infrastrukture koji je raspisao Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije pri Ministarstvu finansija Vlade Republike Srbije (CFCU).

Branko Budimir, predsedavajući Upravnog odbora i pomoćnik direktorke Kancelarije za evropske integracije, je pohvalio napredak koji je ostvaren tokom prve godine programa ali je ukazao na potrebu da lokalne samouprave ulože napore kako bi projekti ostvarili očekivani efekat i bili održivi. Budimir je takođe izrazio očekivanje da će opštine pripremiti dovoljan broj kvalitetnih projekata kako bi iskoristile sredstva koja će im biti se na raspolaganju posredstvom Eropskog PROGRES-a.

Kao jedan od ključnih rezultata navedena je i izgradnja zgrade dvojezičnog odeljenja subotičkog Ekonomskog fakulteta, čije se otvaranje u Bujanovcu očekuje u oktobru 2015. Osim izgradnje objekta, Program će promovisati i multietničku saradnju i obezbediti asistente nastavnicima srpskog kao nematernjeg jezika u školama u Preševu i Bujanovcu.

Evropski PROGRES pruža i tehničku podršku opštinama u pripremi programskih budžeta i planova kapitalnih inivesticija, razvoju mehanizama za rodnu ravnopravnost i inkluziju najranjivijih grupa. U okviru Programa je organizovana obuka o modalitetu ugovora Međunarodne federacije inženjera konsultanata (FIDIC) u svrhu podizanja kapaciteta opština za samostalno upravljanje infrastrukturnim projektima.

Rezimirajući zaključke diskusije koja je vođena tokom sastanka, Grem Tindal, rukovodilac Evropskog PROGRES-a, je rekao da postoji saglasnost da Program treba da intenzivira podršku malim i srednjim preduzećima, Romima i mladima. Program će  pokušati da odgovori i na neke od predloga iz oblasti infrastrukture, kao što je rad na zaštiti od poplava koje redovno pogađaju opštine na jugu i jugozapadu Srbije.  

„Uspostavili smo dobru osnovu za uspešnu realizaciju, odobren je veliki broj projekata, a razvoj novih projekata je već u toku,“ rekao je Tindal, napominjući da u drugoj godini očekuje veće učešće i odgovornost opština.

„Pokazalo se da su česte političke promene na lokalu, kao i nedostatak ekonomskih projekata, bile velike prepreke u prethodnoj godini i one bi, dugoročno, mogle da umanje efekte Programa.“

Tokom jučerašnjeg šestog sastanka, Upravni odbor je odobrio kriterijume za javne pozive za uvođenje standarda kvaliteta u mala i srednja preduzeća i za projekte zaštite geografskog porekla proizvoda. Obe inicijative, u ukupnoj vrednosti od 177.000 evra, za cilj imaju da poboljšaju konkurentnost opština obuhvaćenih Programom. Podrška uvođenju međunarodnih standarda kvaliteta radiće na razvoju potencijala za rast i bolji kvalitet prozivoda i usluga kroz uvođenje standarda u najmanje 30 malih i srednjih preduzeća, odnosno poljoprivrednih zadruga. Projekti podrške zaštite geografskog porekla proizvoda će doprineti tome da najmanje tri nova poljoprivredna proizvoda budu prijavljena za zaštitu geografskog porekla ili geografske oznake.

Sastankom je predsedavala Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije, a na njemu su prisustvovali predstavnici ministarstava Republike Srbije, opština koje učestvuju u realizaciji Evropskog PROGRES-a, predstavnici razvojnih agencija i projekata, civilnog društva  i donatori -  predstavnici Evropske unije i Vlade Švajcarske.

Aktivnosti Evropskog PROGRES-a, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržaće sa ukupno 24,46 miliona evra. Odobreni projekti imaće za cilj da ojačaju lokalnu administraciju, stvore povoljnu sredinu za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja socijalne inkluzije i politike zapošljavanja.

Opštine obuhvaćene Programom su: Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Izvor: Evropski Progres i Koordinaciono telo