Arhiva vesti
                   

VULIN U ŽENEVI O MIGRANTIMA

20. Avgust 2015.

Predsednik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Piter Maurer izrazio je veliko razumevanje i poštovanje za sve ono što radi Vlada Srbije kada su u pitanju migranti, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin. On je rekao da je na sastanku sa Maurerom dogovoreno da se radi zajedno na procenama šta nas čeka, šta će se dešavati ove zime, koliko ljudi još može da dođe i, kako je naglasio, to su podaci koji će Srbiji zaista biti od ogromnog značaja. Kako je rečeno Tanjugu u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vulin je zamolio predsednika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta da iskoristi svoj autoritet i autoritet organizacije kojom predsedava, da upozori međunarodnu zajednicu da se na Balkanu dešava nešto što može da preraste u humanitarnu katastrofu.

„To posebno kada se podigne mađarski zid i kada kretanje migranata bude još više otežano. Složili smo se da Srbija nije kriva za ovaj problem, ali da se nosi sa posledicama tog problema i da se nosi dobro - rekao je Vulin.On je istakao da je na prvom mestu skretanje pažnje međunarodnoj javnosti šta se zapravo dešava sa prilivom migranata u Srbiji.
Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović rekao je da je to bilo pravo mesto za razgovor, zato što je, kako je naveo, Međunarodni komitet Crvenog krsta glavni ili ključni faktor u međunarodnoj humanitarnoj sferi, kao i da je podrška te organizacije u ovako ozbiljnim i kriznim situacijama, kao što je sa migrantima, veoma važna.

„ Tim pre, što je glavni mandat Međunarodnog komiteta Crvenog krsta boravak i rad u zonama konflikta, a to su upravo one zone iz kojih dobijamo najveći broj migranata. Procene i njihova gledišta zaista su veoma značajni, kako bi mi mogli da se orijentišemo i pravimo strategiju za vreme koje dolazi“, rekao je Radovanović.

Izvor: Blic i Koordinaciono telo