Arhiva vesti
                   

VULIN: PRIVREMENI SMEŠTAJ ZA JOŠ 600 MIGRANATA U PREŠEVU

25. Novembar 2015.

Preševo - Ministar za socijalna pitanja Aleksanadar Vulin najavio je da će u renoviranoj hali bivše Duvanske industrije u Preševu, za nedelju dana biti otvoren novi prostor gde će oko 600 migranata moći da boravi i nekoliko dana. Za migrante će biti postavljeni kreveti, kabine sa tuševima i toaletima i linija za deljenje toplih obroka.

Ministar Vulin je, nakon posete Prihvatnom centru za migrante u Preševu, izjavio da je do smanjenja broja migranata u poslednjih nekoliko dana došlo zbog oluje na moru između Turske i Grčke, zbog čega su prekinute brodske linije.

„Manji broj migranata je posledica trodnevne oluje na Sredozemnom moru. Mi tu pauzu koristimo da centar što pre stavimo u potpunu funkciju i očekujem da će do kraja sledeće nedelje biti završen ovaj prvi deo, a da se naši kapaciteti značajno povećaju", rekao je Vilin.

Prema njegovim rečima, u celoj zemlji nema više od 1.000 migranata. On je naglasio da Srbija sporvodi mere koje su već uvele neke druge zemlje, poput Slovenije i Hrvatske, i da na teritoriji Srbije nema migranata iz zemalja koje nisu zahvaćene ratom.

U Prihvatnom centru u Preševu, u šatorima sa grejalicama, uglavnom se zadržavaju porodice sa decom, dok svi ostali migranti, nakon registracije, nastavljaju put ka Šidu.

Kamp u Miratovačkom polju, kroz koji migranti prvo prolaze kada iz Makedonije ulaze u Srbiju,  bio je poptuno prazan.

Izvor: RTS, N1, Blic i Koordinaciono telo