Arhiva vesti
                   

VLADA JAPANA DONACIJAMA POMAŽE OPŠTINU MEDVEĐA

4. Mart 2021.

Medveđa - Takahiko Kacumata, ambasador Japana u Republici Srbiji, je krajem februara potpisao šest ugovora o novim projektima koji se odnose na osnovne potrebe stanovništva. Ugovori su potpisani sa predstavnicima institucija iz šest opština, među kojima je i opština Medveđa.

Vlada Japana je obezbedila 450.095 evra za Specijalnu bolnicu za plućne bolesti u Surdulici, Opštu bolnicu u Petrovcu na Mlavi i Dom zdravlja Kuršumlija, Dom zdravlja „Dr. Milan-Bane Đorđević“ u Velikoj Plani, Dom zdravlja Kraljevo i Opštinu Medveđa.

Uključujući ove grantove, ukupan iznos japanske pomoći kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva (POPOS) u Srbiji od 1999. godine iznosi preko 14,3 miliona evra, dok ukupan iznos japanske pomoći Srbiji u toku istog perioda premašuje 500 miliona evra.

Ugovor na projektu obezbeđivanja specijalnog vozila od strane Ambasade Japana je ispred opštine Medveđa potpisao Nebojša Arsić.

Javno komunalno preduzeće „Obnova“iz Medveđe je ovom donacijom dobilo kombinovanu mašinu sa specijalnim nastavkom, čija vrednost iznosi 76.305 evra.

Vlada Japana pruža finansijsku pomoć neophodnu za implementaciju projekata koji će doprineti ekonomskom i socijalnom razvoju zemlje.

Životna sredina, zdravstvena zaštita, obrazovanje i socijalna zaštita su glavne oblasti interesovanja Vlade Japana.

U Srbiji je od 1999. godine realizovano 288 POPOS projekata.

Izvor: Jugmedia i Koordinaciono telo