Arhiva vesti
                   

VIŠE DEVIZNIH PREKRŠAJA TOKOM USKRŠNjIH PRAZNIKA

15. April 2015.

Preševo – Carinici na graničnom prelazu Preševo su tokom uskršnjih praznika svakodnevno pronalazili devize, pa su tako za četiri dana otkrili čak četiri takva slučaja, saopštila je Uprava carina.

Prvi u nizu deviznih prekršaja na graničnom prelazu Preševo otkriven je 10. aprila kod državljanina Nemačke, koji je automobilom "Ford" iz te zemlje putovao u Tursku i koji je 16.000 evra stavio u torbicu koju je sakrio iza zadnjeg sedišta.

Dozvoljeni iznos od 10.000 evra mu je vraćen, dok je preostalih 6.000 evra privremeno zadržano do okončanja prekršajnog postupka.

Dan kasnije, 11. aprila, u razmaku od nekoliko sati otkrivena su dva prekršaja, a u oba slučaja se radilo o dražavljanima Makedonije.

U prvom slučaju, pola sata iza ponoći, pojavio se automobil marke "Mercedes" u kome je bio bračni par, pri čemu je kod supruge pronađeno 10.000 evra, što je dozvoljeni iznos, dok je muškarac u zadnjem džepu pantalona imao 27.000 evra.

Njemu je vraćen dozvoljeni iznos od 10.000 evra, dok je preostalih 17.000 evra privremeno zadržano.

Istog dana, oko pet sati ujutro, na granični prelaz je u automobilu "Reno Megan" stiglo dvoje državljana Makedonije koji su, takođe, pokušali nelagalno da iznesu novac iz Srbije.

Carinici su tokom pretresa putnika, u džepu pantalona jednog od njih, pronašli neprijavljene devize u iznosu od 25.500 evra i 6.500 švajcarskih franaka.

Obojici je vraćen dozvoljeni iznos od po 10.000 evra, dok je preostalih 5.500 evra i 6.500 švajcarskih franaka privremeno zadržano do okončanja prekršajnog postupka.

Sličan slučaj dogodio se i 13. aprila na istom graničnom prelazu, kada je jedan turski državljanin pokušao da iznese nedozvoljenu sumu novca u unutrašnjem džepu jakne. Carinici su kod njega pronašli 18.800 evra, pa su mu vratili dozvoljeni iznos od 10.000 evra, dok su ostatak od 8.800 evra privremeno zadržali.

Uoči praznika Uprava carina saopštila je da je unos novca u Srbiju slobodan, ali da su putnici dužni da na ulazu u zemlju prijave svaku sumu iznad 10.000 evra. jer tako nalaže Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma.

Izvor: Tanjug, Beta, Politika i Koordinaciono telo