Arhiva vesti
                   

VIDOVDAN U BUJANOVCU

29. Jun 2022.

Bujanovac – Beograd -  Spletom narodnih pesama o Kosovu i Metohiji i besedom o Kosovskom boju, u Bujanovcu je održana tradicionalna Vidovdanska akademija u organizaciji Društva za očuvanje kulturno-istorijskih vrednosti Srba “Zapisi” iz Bujanovca.

U ispunjenoj maloj sali bujanovačkog Doma kulture nastupio je hor “Sveti Prohor Pčinjski”, a o duhovnim aspektima Kosovskog boja sa osvrtom na savremeni život i primenu istog u savremenom bitisanju besedila je Aleksandra Đorđević iz Vranja, doktorant filologije i profesor srpskog jezika u Osnovnoj školi “Bora Stanković” u Kleniku.

„U kolektivnoj svesti srpskog naroda Vidovdan nije samo verski praznik, on u Srbiji ima slojevito značenje. Govori o istoriji i tradiciji, o važnim odlukama i događajima, žrtvama i ratovima, a sve to govori o kontinuitetu postojanja jednog naroda i građenja njegovog identiteta. Tradicija kao usko shvaćeni koncept istovetnog ponavljanja nečega nije primenjiva niti održiva. Trebamo je prilagoditi modernim vremenima, ali ne izviotoperiti, već sagledati suštinu, pa u tom kontekstu tradicija, odnosno ono što predstavlja Kosovski zavet itekako može biti primenjiva“, istakla je Đorđević.

Predsednik društva “Zapisi” Voja Mikić, poželeo je dobrodošlicu prisutnima i kratko se osvrnuo na značaj Kosovske bitke.

„ Kosovska bitka razlikuje se od ostalih bitaka u istoriji. Neke bitke traju kraće, neke duže, završe se i odlaze u istoriju, a Kosovska bitka traje preko 6 vekova“, rekao je Mikić.

Obeležavanju jednog od najvećih srpskih praznika - Vidovdana, prisustvovali su bujanovački paroh Novica Nikolić, bivši zamenik predsednika opštine Stojanča Arsić,  predstavnici Udruženja “Kraljevina Srbija”, predstavnici Bujanovačkog amaterskog pozorišta (BAP), dok je pesmu “Vidovdan” otpevala Anđela Dukadinović iz Bujanovca.

Izvor: Bujanovačke, Koordinaciono telo