Arhiva vesti
                   

VERBIĆ NA SKUPU U HAGU O OBRAZOVANjU NACIONALNIH MANjINA

21. April 2016.

Beograd- Na poziv visoke komesarke OEBS-a za nacionalne manjine Astrid Tors, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić učestvovao je juče u Hagu na skupu povodom 20. godišnjice Haških preporuka o pravima nacionalnih manjina u obrazovanju.

Ministar Verbić je na panel diskusiji govorio o ulozi obrazovanja u izgradnji stabilnog multietničkog društva.

Na skupu se govorilo i o prilagođavanju reformi obrazovanja postojećim etno-kulturološkim različitostima evropskih zemalja, kao i o usklađenosti prava manjina u obrazovanju predočenih u Haškim preporukama sa aktuelnim različitostima.

Tokom boravka u Hagu, ministar Verbić je imao bilateralni sastanak sa visokom komesarkom Astrid Tors.

Na marginama konferencije, Kaneclarija visokog komesarijata OEBS-a za nacionalne manjine prikazala je premijerno film o osnivanju odeljenja Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu, kao prve višejezičke i višenacionalne visokoobrazovne institucije na jugu Srbije.

Konferencija je okupila predstavnike 180 vlada, nevladinog sektora, stručnjake, nastavnike i druge lokalne i međunarodne zvaničnike iz oblasti prosvete, prevencije sukoba i izgradnje mira, koji su razgovarali o izazovima u prilagođavanju školskih sistema etnički raznolikim društvima.

Izvor: Tanjug, RTS, Blic i Koordinaciono telo