Arhiva vesti
                   

VATLE PRVI UPOZORIO NA PRILIV LAŽNIH AZILANATA

24. Maj 2011.

Početkom marta ove godine, belgijski državni sekretar Melkior Vatle je sa zvaničnikom Evropske komisije Žanom Lujem de Brauerom i ambasadorkom Belgije Deniz de Hauvere posetio Bujanovac, gde je sa predstavnicima Albanaca iz Bujanovca i Preševa razgovarao o problemu povećanog broja zahteva građana sa juga Srbije za azilom u Belgiji.

Predsednicima opština Bujanovac i Preševo, Šaipu Kamberiju i Ragmiju Mustafi, i drugim članovima lokalnih samouprava, kao i jedinom albanskom poslaniku u Skupštini Srbije Rizi Haljimiju, predočeno je da „niko od građana koji su nakon vizne liberalizacije zatražili azil u Belgiji ne može da dobije azil iz ekonomskih razloga”.

Melkior Vatle je tada izjavio da „bezvizni režim ne znači da građani Srbije mogu da dobiju posao, kuću ili novac u Belgiji i da su građani koji veruju u nečija lažna obećanja najveće žrtve, jer niko ne može da dobije azil na osnovu ekonomske situacije”.

„Već ove nedelje, najverovatnije od sutra, krenuće prvi autobus koji će vratiti ljude koji su se dobrovoljno javili za povratak u Srbiju, jer nisu i ne mogu da dobiju azil u Belgiji. Oni neće dobiti kompenzaciju od belgijske Vlade, moraće da se vrate odakle su došli”, rekao je Vatle.

Belgijski zvaničnik je prvi koji je direktno upozorio vlasti u Srbiji i regionu da im preti ukidanje šengenskih olakšica ako se priliv lažnih azilanata ka Evropskoj uniji nastavi.