Arhiva vesti
                   

UVERENjA ZA UČITELjE I NASTAVNIKE SRPSKOG KAO NEMATERNjEG JEZIKA

19. Jun 2015.

Predsednik Koordinacionog tela, profesor Zoran Stanković  i pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Željana Radojičić-Lukić, dodelili su nastavnicima srpskog kao nematernjeg jezika uverenja o savladanoj obuci programa stručnog usavršavanja.

Tokom aprila i maja 19 nastavnika koji u osnovnim školama u Preševu, Bujanovcu i Medveđi predaju srpski kao nematernji jezik  pohađali su  obuke koje su za ovu priliku pripremili stručnjaci koji se bave ovom oblašću. Obuke su organizovane u Nišu a potom u Bujanovcu, i deo su preporuka  Studije o mogućnostima unapređenja nastave i učenja srpskog kao nematernjeg jezika u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Nastavnici su izrazili zahvalnost Koordinicionom telu i Ministarstvu prosvete ocenivši da su obuke od velikog značaja za kvalitetniji rad u nastavi. Oni su istakli da su uveliko otpočeli sa primenom metoda koje su usvojili tokom obuka. Nastavnici su izrazili želju da se nastavi sa organizovanjem obuka, dodavši da će to doprineti njihovom daljem usavršavanju i da će rezultirati poboljšanjem znanja srpskog jezika njihovih učenika.

Od septembra planiran je dalji rad na unapređenju nastave organizovanjem dodatnih obuka nastavnika, uvođenjem asistenata u odabranim školama, obezbeđivanjem nedostajućih udžbenika za đake za ovaj predmet ali i dodatnog nastavnog materijala.

U partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a u saradnji sa Zavodom za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Nacionalnim savetom albanske nacionalne manjine, tri lokalne samouprave, školskim upravama Leskovac i Vranje, uz podršku ambasade Velike Britanije, programa Evropski Progres, Kancelarije visoke komesarke za nacionalne manjine i Misije OEBS, Služba Koordinacionog tela nastaviće sa primenom preporuka sadržanih u Studiji, a sve u cilju kontinuiranog rada na poboljšanju nastave srpskog jezika u ove tri opštine.

Izvor: Koordinaciono telo