Arhiva vesti
                   

USVOJENA METODOLOGIJA ZA PROCENU BROJA STANOVNIKA NA JUGU SRBIJE

12. Jun 2015.

Danas je u Palati Srbije postignuta saglasnost o metodologiji procene broja stanovnika u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa na osnovu koje će se izračunati procena ukupnog broja stanovnika u ove tri opštine u 2011. godini. Procena izračunata ovom metodologijom će na dalje biti korišćena umesto nevalidnih podataka iz popisa 2011. godine, čime bi se rešili problemi koji nastaju u odlučivanju o javnim politikama koje se zasnivaju na tim podacima.

Metodologiju je predstavio tim međunarodnih eksperata angažovanih od strane ambasada SAD i Velike Britanije i Delegacije EU u Beogradu. Sastankom je predsedavao OEBS.

Sa predstavljenom metodologijom su se saglasili kako predstavnici Vlade Republike Srbije, tako i predstavnici jedinica lokalnih samouprava Preševo, Bujanovac i Medveđa, narodni poslanici iz ovih opština i predstavnici nacionalnih manjina. Svi učesnici su na kraju sastanka uputili podršku međunarodnim ekspertima da po usaglašenoj metodologiji, zasnovanoj na međunarodnim standardima i principima, izađu sa procenom broja stanovnika u ove tri opštine u narednih nekoliko nedelja.

Potpredsednica srpske Vlade je na samom početku sastanka naglasila da je izuzetno važna uloga svih aktera u ovoj proceni koja treba da doprinese unapređenju funkcionalnosti oppština i kvalitetnijem životu građana. Šef misije OEBS-a Peter Burkhard, ambasador Amerike Majkl Kirbi, ambasador Velike Britanije gospodin Kif i zamenik šefa Delegacije EU Oskar Benedikt istakli su značaj spremnosti Vlade da se ovaj problem reši na najefikasniji i transparenatan način uz uključivinje svih zainteresovanih strana.

Izvor: Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu