Arhiva vesti
                   

USVOJEN PROGRAM PREKOGRANIČNE SARADNjE SRBIJA-MAKEDONIJA

26. Decembar 2016.

Beograd - Evropska komisija (EK) usvojila je danas novi Program prekogranične saradnje Srbija-Makedonija, čije je finansiranje u visini od 3,5 miliona evra obezbeđeno kroz pretpristupni fond Evropske unije (IPA fond) za period 2016-2020, a program kofinansiraju zemlje učesnice.

Delegacija Evropske unije (EU) u Srbiji je saopštila da je za prvu fazu sprovođenja Programa u ovoj i sledećoj godini na raspolaganju je 1,4 miliona evra.

Kako se navodi, ovo je prvi prekogranični program između Srbije i Makedonije.

Prioriteti Programa su: promocija zapošljavanja, mobilnost radne snage i prekogranične socijalne i kulturne inkluzije, podsticanje razvoja turizma i očuvanja kulturnog i prirodnog nasleđa, navodi Delegacija EU.

Sedište Zajedničkog tehničkog sekretarijata biće u Leskovcu, dok će njegova ispostava biti u Kumanovu.

U Srbiji, Program obuhvata teritoriju Jablaničkog okruga (grad Leskovac i opštine Bojnik, Lebane, Medveđa, Vlasotince i Crna Trava) i Pčinjskog okruga (grad Vranje sa dve opštine  -  Vranje i Vranjska Banja i opštine  -  Vladičin Han, Surdulica, Bosilegrad, Trgovište, Bujanovac i Preševo).

U Makedoniji Program obuhvata Severozapadni region (opštine Kratovo, Lipkovo, Kumanovo, Staro Nagoričane, Rankovce i Kriva Palanka), Skopski region (opštine Aračinovo, Čučer Sandevo, Ilinden, Petrovec, Sopište, Studeničani, Zelenikovo) i opštine grada Skoplja (Butel, Gjorče Petrov i Saraj).

Površina na kojoj će se Program sprovoditi je veća od 10.000 kvadratnih kilometara i obuhvata oko 732.000 ljudi koji žive u 30 opština.

Programi prekogranične saradnje imaju za cilj jačanje prekogranične saradnje kroz zajedničke lokalne i regionalne inicijative i projekte.

Izvor: Beta i Koordinaciono telo