Arhiva vesti
                   

USPEH PROJEKTA „STOP DEČIJEM RADU”

27. Jun 2018.

Bujanovac, Vranjska Banja - U okviru realizacije projekta „Stop dečjem radu”, čiji je cilj da romska deca prestanu da napuštaju sistem obrazovanja zbog odlaska na rad sa roditeljima, 31 dete iz 30 romskih porodica nije išlo na rad sa roditeljima, niti je napustilo školovanje.

Prema rečima Kenana Rašitovića, koordinatora „Omladinskog centra za edukaciju Roma” u Bujanovcu, projekat je realizovan u saradnji sa „Romskim kulturnim centrom“iz Vranjske Banje, a implementiran je u Bujanovcu i Vranjskoj Banji.

„138 romske dece je dobilo školske udžbenike, 13 romskih učenika je završilo srednju školu pri Narodnom univerzitetu u Vranju, 12 roditelja romske dece se prekvalifikovalo ili dokvalifikovalo za nova zanimanja za koja postoje potrebe na tržištu rada, obezbeđena je užina za romsku decu i ekonomski su osnažene romske porodice iz kojih je bilo naznaka da će deca napustiti redovno školovanje zbog odlaska na rad sa roditeljima,” rekao je Rašitović.

Koordinator „Omladinskog centra za edukaciju Roma“se zahvalio na saradnji lokalnim samoupravama u Bujanovcu i Vranju, Fondu za otvoreno društvo u Beogradu i Narodnom univerzitetu u Vranju, centrima za socijalni rad u Vranju i Bujanovcu, kao i nevladinim organizacijama na jugu Srbije.  

Zvezdan Ramić, koordinator „Romskog kulturnog centra“ u Vranjskoj Banji, je predložio  osnivanje socijalnih zadruga na tom području.

Amet Arifi, socijalni radnik u Centru za socijalni rad u Bujanovcu, poručio je da bi zapošljavanje Roma sa završenom školom posebno motivisalo romske porodice da školuju svoju decu, dodavši da Roma gotovo i da nema na radnim mestima u državnoj administraciji.

Danijela Milosavljević, većnica za socijalna pitanja Grada Vranja, je ukazala na nedovoljne aktivnosti inspekcijskih organa u slučajevima kada deca romske nacionalnosti napuštaju sistem obrazovanja.

Gordana Dimitrijević, direktorka Narodnog univerziteta u Vranju, je rekla da ta ustanova ima intenzivnu saradnju sa romskim nevladinim organizacijama i da će nastaviti da pomaže realizaciju njihovih projekata koji se odnose na probleme u obrazovanju romske dece i Roma koji nemaju osnovnu školu.

Izvor: Vranjske i Koordinaciono telo