Arhiva vesti
                   

USAID I HELP PROTIV NEZAPOSLENOSTI

2. Juli 2012.

Beograd - Predstavnici Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i nemačke humanitarne organizacije Help potpisali su sporazum kojim će biti produženo partnerstvo na realizaciji programa za smanjenje nezaposlenosti mladih u južnoj Srbiji i Sandžaku. USAID se sporazumom obavezao da će organizovati obuku iz osnovnih poslovnih veština za grupu od 259 dobitnika Helpovih donacija za pokretanje proizvodnje, koja pojedinačno iznosi 3.000 američkih dolara.

Dvadeset odsto donacija će  biti dodeljeno ljudima mlađim od 35 godina. USAID-ova obuka će polaznicima omogućiti ovladavanje osnovnim preduzetničkim veštinama i osnovama finansija, poslovnog planiranja, upravljanja preduzećem i marketinga. Donacije će biti uručene budućim mladim privrednicima iz Bujanovca, Vranja, Novog Pazara, Tutina, Prijepolja i Priboja, jer u tim opštinama stopa nezaposlenosti često prelazi 40 odsto i skoro je duplo veća od republičkog proseka.

Probni projekat je prošle godine sproveden u Bujanovcu, Preševu i Vranju, koji je omogućio da 159 ljudi otvori preduzeća.