Arhiva vesti
                   

UREĐUJE SE OBALA, SLEDEĆE GODINE ČIŠĆENjE BUJANOVAČKOG JEZERA

28. Oktobar 2021.

Bujanovac – Beograd -  Na Bujanovačkom jezeru u toku je sređivanje obale, od nekadašnjeg restorana duž jezera, a Opština će sledeće godine pokušati da obezbedi sredstva za kompletno čišćenje samog jezera.

Za rekonstrukciju puta od Bujanovca do jezera ove godine nisu izdvojena sredstva, ali se misli i na to, rekla je načelnica opštinskog Odeljenja za investicije i razvoj Fazila Azemović.

Ona je naglasila da je sve što se sada radi zapravo stvaranje preduslova za realizaciju velikog projekta sledeće godine.

“Sada radimo sređivanje zemljanog puta na levoj obali i pristup jezeru sa te strane. Plan je da naredne godine preko Ministarstva za zaštitu životne sredine obezbedimo sredstva za čišćenje jezera, vađenje mulja, poribljavanje. Ovim radovima obezbeđujemo uslove za sve to”, kaže Azemović.

Po  njenim rečima, sređivanje leve obale će se zaustaviti na zemljanim radovima i eventualno nasipanjem tucanika.

“Očišćeno je rastinje kompletno, ostavljamo samo kvalitetna stabla, a grmlje od kojeg se jezero nije ni videlo i rastinje koje je prekrivalo betonske prilaze vodi je uklonjeno. Urađeno je šest ispusta na mestima gde se zemlja slivala i uništavala zemljani put. Radimo na putu i na sređivanju obale”, kaže načelnica.

U planu je i mini staza uz jezero, a na proleće će biti postavljene klupe i stolovi.

Na asfaltnom putu od Bujanovca do jezera će biti manjih intervencija – uklanjanja granja koje zaklanjaju put i nanosa zemlje.

“Svakako ne bi mogli sada da asfaltiramo, jer bi novi asfalt bio uništen prilikom prolaska teških mašina za čišćenje jezera. Proširenje tog puta je izazov, s obzirom da su sa obe strane privatne parcele, ali nije neizvodljivo. Potrebno je da sprovedemo eksproprijaciju i nastojaćemo da obezbedimo proširenje bar za trotoar sa jedne strane puta. Ta pristupna saobraćajnica će se raditi na kraju”, najavljuje Azemović.

Ona je istakla i da je ogromna količina smeća koju građani ostavljaju za sobom, te posebno apelovala na sve da povedu računa kad se već radi na tome da dobiju kvalitetno izletište.

“Uskoro će biti postavljeni kontejneri. Molim građane da se ponašaju savesno”, naglasila je.

Ova faza radova kod Bujanovačkog jezera će biti završena naredne nedelje.

Vrednost investicije je 2,5 miliona dinara, a izvođač radova firma Shera d.o.o.

Izvor: Bujanovačke, Koordinaciono telo