Arhiva vesti
                   

UNIŠTENO 48 KASETNIH BOMBI

3. Avgust 2011.

Preševo - Uništavanjem 48 kasetnih bombi na terenu u Bruštanju kod Preševa završeno je razminiranje prve lokacije u toj opštini, izjavio je juče regionalni direktor Norveške narodne pomoći za jugoistočnu Evropu Emil Jeremić.

Kasetne bombe tipa BLU 97 kojima je 1999. godine NATO gađao položaje na jugu Srbije pronađene su na toj lokaciji čija je površina 20,5 hektara.

Jeremić je rekao da je kod Buštranja, gde je razminiranje počelo 29. aprila ove godine , uklonjeno više neeksplodiranih kasetnih bombi nego što se očekivalo, kao i da je na istom prostoru nađeno i uništeno još 12 neeksplodiranih ubojitih sredstava drugih vrsta.

„Na lokaciji kod Buštranja kasetne bombe su se nalazile na poljoprivrednom zemljištu koje se obrađuje, ceo teren je pretražen do dubine od pola metra i sada je potpuno bezbedan. Sledeća za razminiravanje je lokacija Šatkin vir, takođe u opštini Preševo, površine 12 hektara, koja se nalazi na planinskom nepristupačnom terenu“, kazao je Jeremić.

Projekat uklanjanja neeksplodiranih kasetnih bombi sa juga Srbije sa 3,5 miliona evra finansira Ministarstvo spoljnih poslova Norveške, a sprovodi Norveška narodna pomoć u saradnji sa Centrom za razminiranje Republike Srbije.

Kasetne bombe trebalo bi da budu uklonjene sa lokacija čija je ukupna površina 4,3 kvadratna kilometra u opštinama Preševo, Bujanovac i Kuršumlija.