Arhiva vesti
                   

UKLONjENE MINE NA DVE LOKACIJE U OKOLINI BUJANOVCA

18. Novembar 2019.

Bujanovac – Završeno je razminiranje dve lokacije iznad Bujanovca – tereni kod Končulja i Turije ukupne površine 600.000 metara kvadratnih, saopštio je vladin Centar za razminiranje.

Demineri su pronašli i sa Sektorom za vanredne situacije bezbedno uništili 20 protivpešadijskih mina i 15 komada različitih vrsta ubojitih sredstava.

Mine su pronalazili pored šumskih puteva, grupisane.

Deminiranje se zasniva na radu deminera, oni su najvažniji, jer bez njih nema ovog posla, a postoje i druge metode.

„Mi smo ovde uspeli da koristimo prege, to je rad sa psima za otkrivanje eksploziva zato što je vegetacija kao takva i konfiguracija terena to omogućavala“, rekao je Radosav Živković iz „Stop mine“.

„Nisu bile klasično minirane u liniji, nego su bile grupisane od četiri do pet mina na određenim mestima, to jest, najviše na putevima“, rekla je Neda Gvozdenović, izvođač radova iz „In demining“.

Momčilo Marinković, deminer kaže da su uspešno izvršili zadatak i da je najbitnije da se niko nije povredio.

Na području Bujanovca prethodnih sedam godina razminirano je više lokacija.

Poslednji požari ukazali su na nove sumnjive terene, sa više mesta čule su se eksplozije.

 „Jedna protivpešadijska pašteta koja se nalazi u zemlji, da je neko ne daj bože naišao, stao na nju, aktivirala bi se, tako da možemo da kažemo da smo sačuvali i ljudske živote i životinje čišćenjem terena“, rekao je Bojan Glamočlija, direktor Centra za razminiranje.

Čišćenje finansira srpska vlada uz pomoć Sjedinjenih američkih država, Republike Koreje i Japana i Međunarodne fondacije za jačanje bezbednosti ljudi.

„Petnaest godina u Srbiji konkretno bilo je sakupljeno i potrošeno negde oko 24 miliona dolara za projekte razminiranja i čišćenja kasetne municije, počevši u Šidu, pa preko Bujanovca i cele Srbije“, rekao je Gregor Sančanin iz Međunarodne fondacije za jačanje bezbednosti ljudi.

U Srbiji i dalje ima zaostalih kasetnih i avio bombi i spremni su projekti čišćenja kasetne municije u Nišu, Sjenici i na Kopaoniku.

Izvor: RTS, Vranje njuz i Koordinaciono telo