Arhiva vesti
                   

UKINUTO VANREDNO STANjE U REPUBLICI SRBIJI

7. Maj 2020.

Beograd – Skupština Republike Srbije je sinoć ukinula vanredno stanje, koje je uvedeno 15. marta zbog epidemije virusa korona.

Za ukidanje vanrednog stanja je glasalo155 poslanika i nije bilo poslanika koji su glasali protiv.

Ukidanje vanrednog stanja ne znači da se vraćamo na rutinu pre 15. marta, jer na snazi i dalje ostaju  pojedine mere koje su uvedene kako bi se smanjila mogućnost širenja virusa korona. Ukida se policijski čas. Rukavice i maske će biti obavezne u javnom prevozu, ali i u restoranima i kafićima. Na snazi ostaje držanje distance od dva metra, do daljeg će morati da se izbegavaju kontakti – zagrljaji i rukovanja, dok će stariji od 65 godina moći da se kreću kada god požele, ali je preporuka da i dalje više vremena provode u svojim domovima. Šetnja je dozvoljena, ali nikako u grupi. Slavlja poput svadbi, krštenja i rođendana će biti dozvoljena od 15. juna.

Bioskopi i pozorišta neće početi da rade do 31. maja. U školama neće biti nastave, radiće samo dnevni boravak kako bi se izašlo u susret roditeljima koji moraju da rade. Fakulteti će vrata otvoriti tek krajem maja ili početkom juna, ali samo za studente koji polažu ispite i koji treba da obave laboratorijske vežbe.

Na otvorenom prostoru će biti dozvoljeno okupljanje do 20 ljudi, pa neće biti ni održavanja sportskih događaja pred publikom. Javni prevoz u većini gradova počinje da radi, ali u autobuse će moći da uđu samo zaposleni.

Ukinuto je 11 uredbi koje su važile za vreme vanrednog stanja, a odnose se na organizaciju rada, deo poreskih mera, način zaduživanja i učešće u krivičnom postupku.

Nadležne izborne komisije će 11. maja doneti rešenja o nastavljanju sprovođenja izbornih radnji.

Izvor: Večernje novosti, Danas i Koordinaciono telo