Arhiva vesti
                   

UDžBENICI NA ALBANSKOM: U BUJANOVCU, PREŠEVU I MEDVEĐI NAKON 20 GODINA REŠENO VAŽNO PITANjE

7. Oktobar 2020.

Beograd - Osnovci u Preševu, Bujanovcu i Medveđi koji nastavu pohađaju na albanskom jeziku su posle 20 godina počeli školsku godinu sa svim udžbenicima.

„Napravljen je veliki pomak u ostvarivanju interesa albanske nacionalne manjine i njihove dugogodišnje težnje da se reši pitanje udžbenika“, kaže Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu.

„Tačno je da se na to čekalo i zbog nerazumevanja vezanih za procedure, ali to je iza nas. Koordinaciono telo je bilo u toku sa svim dešavanjima i prošle godine smo inicirali dvodnevni sastanak sa nadležnim državnim organima i Nacionalnim savetom Albanaca sa ciljem da se postigne dogovor koji je i doveo do rešenja ovog pitanja na dobrobit svih strana“, kazao je Stanković.

Predsednik Koordinaciono tela ističe da pripadnici albanske zajednice pohađaju celokupnu nastavu na svom jeziku i jedna su od osam nacionalnih zajednica koja ostvaruje to pravo. Stanković naglašava da su udžbenici obezbeđeni i usklađeni sa zakonima Srbije, uz puno ućešće resornog ministarstva, Koordinacionog tela i Nacionalnog saveta Albanaca, a da su veliki doprinos dala ministarstva prosvete Srbije i Albanije, čiji su se ministri tim povodom sastali u Bujanovcu.

„Naše ministarstvo prosvete je formiralo Komisiju za stručnu ocenu kvaliteta rukopisa udžbenika, koji su nakon analize uvezeni iz Albanije“, pojašnjava Stanković.

U Katalogu udžbenika za ovo školsku godinu odobreno je 59 udžbenika za nastavu na albanskom jeziku.

Služba Koordinacionog tela je obezbedila novac Nacionalnom savetu albanske nacionalne manjine za plaćanje taksi za 15 udžbenika izdavačkoj kući „Albas“ u iznosu od 1.080.000,00 dinara, dok se za ostale knjige pobrinuo nacionalni savet.

Izvor: Večernje novosti i Koordinaciono telo