Arhiva vesti
                   

UDžBENICI NA ALBANSKOM I TEHNOLOŠKI VIŠKOVI

21. Avgust 2012.

Načelnik školske uprave za Jablanički i Pčinjski okrug, Tomislav Simonović, izjavio je da se udžbenici za decu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole na albanskom jeziku već nalaze u štampi i da će biti gotovi do početka školske godine.

„I ove školske godine učenici od prvog do četvrtog razreda će dobiti besplatne udžbenike, a projekat finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. I za učenike nacionalnih manjina, kao što je albanska, biće  odštampani udžbenici na tom jeziku“, rekao je Simonović.
On je dodao da će ove godine biti izvršena analiza projekta besplatnih udžbenika za đake od prvog do četvrtog razreda, koja bi trebala da utvrdi pozitivne ili  negativne strane projekta.

„Mislim da će Ministarstvo nastaviti sa ovim projektom, jer on dosta pomaže roditeljima sa „tankim“ džepom”, kao i onima koji su na ivici egzistencije“,rekao je Simonović.
Simonović je upozorio na problem tehnoloških viškova koji se pojavio u školama u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu zbog sve manjeg broja dece.

„Na listi tehnoloških viškova je 180 prosvetnih radnika. Kao najveći problem javlja se višak učitelja, jer je osam škola prijavilo učitelje kao tehnološke viškove“, rekao je Simonović.
On je dodao da problem viška učitelja neće moći da bude rešen ni njihovimodlaskom u penziju, jer ih veoma malo odlazi u penziju ove školske godine.

Simonović je  istakao da  postoji probem sa manjkom đaka i da nema pravila gde se upisuje manje đaka, u gradskim ili seoskim školama.

„Mi jednostavno nemamo dece. Na teritoriji grada Leskovca 200 prvaka je manje u ovoj školskoj godini. Prošle godine nismo imali problem u gradskim školama, već u onim manjim, koje imaju četiri do pet učenika, i bili smo u dilemi da li da ih zatvorimo ili da im dozvolimo nastavak rada. Sada se i u gradskim školama smanjio broj đaka“, rekao je Simonović.
On je istakao da ima i poteškoća sa stanjem školskih objekata.

„Na osnovu informacija i izveštaja sa terena, veliki broj školskih objekata nije spreman za početak školske godine. Materijalna situacija je veoma kritična. Na području školske uprave 13 škola je u blokadi. Lokalne samouprave ne ispunjavaju redovno svoje obaveze prema školama. Mnoge škole će započeti školsku godinu u uslovima u kakvim su završili prethodnu. Direktori imaju probelma zbog nedostatka sredstva, ne mogu da se zadužuju a dobavljači neće da ih čekaju za plaćanje“, rekao je Simonović, koji se nada da će se situacija  ipak promeniti na bolje pred sam početak školske godine.