Arhiva vesti
                   

U „SVETOM SAVI“ 120 MESTA ZA BUDUĆE SREDNjOŠKOLACE

28. Jun 2022.

Bujanovac – Beograd - Bujanovačka Srednja škola “Sveti Sava” ove godine u prvi razred može da upiše maksimalno 120 svršenih osnovaca.

Kako je rekla Biserka Jović, direktorka škole, u prvom razredu se upisuju četiri odeljenja sa po najviše 30 učenika.

Prošle godine je u prvom razredu bilo 150 mesta, a upisan je 101 učenik.

„ Sada u četvrtom stepenu imamo obrazovne profile “carinski tehničar”, “medicinska sestra-vaspitač” i “mašinski tehničar motornih vozila”, dok u trećem stepenu ima mesta za 30 kuvara od kojih će se 10 učenika obrazovati po dualnom obrazovanju, a 20 u redovnom“, kaže direktorka Jović.

Naglasila je da se učenici koji upisuju smer “kuvar”, za koji vlada veliko interesovanje, opredele za dualno obrazovanje zbog dobre prakse i benefita po njih.

„Preporučujem da se kuvari upisuju po dualu, jer od prvog razreda imaju praksu kod socijalnih partnera koji eventualno sutra mogu biti njihovi poslodavci i to su benefiti za učenike u svakom smislu“, dodaje direktorka.

Budući kuvari koji se opredele za dualno obrazovanje, biće u prilici da kulinarske veštine i umeća stiču od mentora u PU “Naša radost” u Bujanovcu, picerije “Bergamo” i restorana “Gradska meana” u Vranju, kao socijalnih partnera škole.

Pored velikog interesovanja za profil “medicinska sestra-vaspitač”, prema rečima direktorke, ništa manje popularan nije ni smer “carinski tehničar”.

„Oba smera su podjednako popularna. Od kako smo ponovo uveli carinskog tehničara upisivali smo po 30 učenika. Uvek je bilo popunjeno“,  kaže Jović.

Prema kalendaru Ministarstva prosvete, popunjavanje i podnošenje lista želja za upis u srednje škole je do 6. jula, a već 13. jula će na portalu Moja srednja škola moći da se izvrši uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

Izvor: Bujanovačke, Koordinaciono telo