Arhiva vesti
                   

U SEDAM OPŠTINA PČINjSKOG OKRUGA OKO 600 OBOLELIH OD MALIH BOGINjA

18. Maj 2018.

Bujanovac, Preševo-Od sedam opština Pčinjskog okruga u njih šest proglašena je epidemija malih boginja, a do sada je registrovano oko 600 slučajeva zaraženih morbilima, izjavio je epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Vranju, Slađan Stanković. On je rekao da je poslednja opština u kojoj je proglašena epidemija malih boginja Trgovište, u kojoj za sada ima 15 obolelih od čega su njih troje zdravstveni radnici, kao i da se na dnevnom nivou Zavoda za javno zdravlje u Vranju prijavljuje oko pet novih slučajeva morbila.

„U Trgovištu su se male boginje prenele iz Vranja gde je jedan od zdravstvenih radnika bio u kontaktu sa zaraženim licem. Za sada u Pčinjskom okrugu epidemija malih boginja nije proglašena samo u Bosilegradu, gde je zabeležen samo jedan slučaj obolevanja“, kazao je Stanković.

On je naveo da je najveći broj obolelih od malih boginja u opštinama Surdulica i Bujanovac, zatim u Preševu i Vranju, dok je najmanji broj obolelih u opštinama Vladičin Han i Trgovište, kao i da je u svim ovim opštinama proglašena epidemija malih boginja.

"Po broju obolelih od malih boginja Pčinjski okrug je na trećem mestu u Srbiji, iza Beograda i Niša, ali je na prvom mestu ako se uzme u obzir broj obolelih u odnosu na broj stanovnika. Tendencija je u celoj Srbiji da epidemija malih boginja jenjava, osim u Pčinjskom okrugu gde se svakodnevno prijavljuju novi slučajevi“, objasnio je Stanković.

Izvor: Beta i Koordinaciono telo