Arhiva vesti
                   

U PREŠEVU 600 MIGRANATA, 352 ZAHTEVA ZA AZIL

17. Mart 2016.

Preševo - U prihvatnom kampu u Preševu trenutno je oko 600 migranta, od kojih je 150 dece, kaže ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin. Dodaje da su do sada 352 osobe podnele zahtev za dobijanje azila u Srbiji.

Vulin je izjavio u Preševu da svi migranti imaju pravo da traže azil u Srbiji, ali da niko nema pravo da prelazi granicu ilegalno.

Naveo je da je bilo hapšenja krijumčara i sprečavanja ilegalnih prelazaka granice, te da MUP Srbije radi svoj posao izuzetno dobro.

„Imamo najveći broj uhapšenih krijumčara, oduzetih vozila, najveći broj sprečenih ilegalnih prelazaka", naveo je Vulin.

Ministar je istakao da Srbija nikoga ne podstiče da se ilegalno kreće preko granica ili traži druge rute. Naveo je da su zemlje koje su poslednje destinacije za migrante odlučile kako će se ponašati prema izbeglicama, a da Srbija radi onako kako su odlučile zemlje duž balkanske rute.

„Ako Austrija kaže da su njene granice zatvorene, onda su zatvorene i granice Slovenije, Hrvatske...", naveo je Vulin i dodao da ne želi da komentariše dešavanja u Makedoniji, te da Srbija te probleme ne može da rešava, jer je odgovorna za svoju teritoriju.

Ministru Vulinu uručeni su ključevi za prevoz putnika koje je donirala firma "Trejs Grup Hold", pri čemu je on istakao da je važno da donatori razumeju da svaku pomoć koja se uputi migrantima jednog dana treba da koristi i lokalno stanovništvo.

Tako će donirano vozilo, koje će služiti za prevoz migranata sa posebnim potrebama, nakon migrantske krize biti uručeno Centru za socijalni rad u Vranju.

Izvor: Tanjug, RTS i Koordinaciono telo