Arhiva vesti
                   

U POTRAZI ZA BOLjIM ŽIVOTOM

27. Oktobar 2014.

Osmočlana porodica Nešković iz udaljenog planinskog sela Crvenika u kuršumlijskoj opštini, gde nema ni puta ni škole, u potrazi za boljim životom, pre godinu i po dana, preselila se u Medveđu. Radoš, otac šestoro dece, dobio je posao u rudniku Lece, a opština im je obećala pomoć u rešavanju stambenog pitanja.

Odluka nije bila laka, ali  želja da deca žive bolje dovela ih je u Medveđu. Teško je bez svog krova nad glavom, ali se Neškovići ne žale.

„Ne kajem se što smo došli, jer nam je mnogo bolje. Uslovi za decu su bolji. Blizu je put, škola, vrtić, Dom zdravlja", kaže Radoš Nešković.

Oronulu kuću sa dve sobe, za koju kiriju plaćaju 100 evra mesečno, jedva su našli u Medveđi. Redovno izmiruju i sve račune. Za ostalo stežu kaiš i snalaze se dok ne stigne prva Radoševa rudarska plata.

„I privatno radim. Idem u šumu, vučem drva kao i ostali ljudi ovde. Snalazimo se nekako", kaže Radoš Nešković.

Imaju malo, a opet kuća puna dece, četiri dečaka i dve devojčice.

Iako ovde nemaju nikog svog, u opštini kažu da Neškovići neće biti sami na putu rešenja njihovog stambenog pitanja, jer ima i volje i načina da im se pomogne.

„Mi ćemo preuzeti da makar godinu dana plaćamo kiriju za stan, da oni ne bi imali troškove dok ne nađemo adekvatno rešenje", kaže predsednik opštine Medveđa Slobodan Drašković.

Ovo je jedina porodica koja se u proteklih nekoliko godina doselila u Medveđu. Možda su baš Neškovići nagoveštaj da bi slika o izraženoj migraciji u Gornjoj Jablanici mogla da se promeni.

Izvor: RTS i Koordinaciono telo