Arhiva vesti
                   

U PČINjSKOM OKUGU OČIŠĆENE LOKACIJE OD OSTATAKA OSIROMAŠENOG URANIJUMA

25. Mart 2014.

BEOGRAD - Na osnovu zvaničnih podataka Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije, tokom NATO bombardovanja 1999. godine municija od osiromašenog uranijuma koristila se na teritoriji naše zemlje.

Prisustvo osiromašenog uranijuma u životnoj sredini, zaostalog nakon vazdušnih dejstva NATO snaga na teritorji Srbije, bilo je potvrđeno u regionu Vranja, saopštila je ta agencija.

U tom regionu osiromašeni uranijum je registrovan na lokacijama Pljačkovica - repetiror RTS-a, 4 km severno od Vranja , Borovac – 10 km južno od Bujanovca, Bratoselce – 10 km severoistočno od Preševa i Bukurevac i Reljan – 10 km istočno od Preševa.

Zbog toga je te lokacije Vojska tadašnje Jugoslavije označila kao kontaminirano područje, a u periodu 2002. do 2007. godine sprovedena je akcija čišćenja terena.  Na svim lokacijama urađena je detaljna dozimetrijska kontrola i dekontaminacija, a pronađeni projektili, kontaminirano zemljište i sav radioaktivni materijal je sakupljen i čuva se u skladištu radioaktivnog otpada u JP "Nuklearni objekti Srbije".

U skladištu se, takođe, čuvaju ostaci metaka od osiromašenog uranijuma u odgovarajućim kontejnerima i metalni burići sa kontaminiranom zemljom.  Uslovi skladištenja tog materijala u ovom trenutku zadovoljavaju sigurnosne i bezbednosne uslove. 

Posle čišćenja, teren je poravnat i urađena je još jedna dozimetrijska prospekcija.

Svake godine, u okviru programa monitoringa radioaktivnosti, a u cilju procene ugroženosti životne sredine i procene zdravstvenog rizika za stanovništvo, kontoliše se radioaktivnost svih parametara životne sredine na dekontaminiranim lokacijama na kojima je bilo dejstva municijom sa osiromašenim uranijumom.

Svi dosadašnji podaci ukazuju da na tim lokacijama nije utvrđeno prisustvo osiromašenog uranijuma.

Izvor: Tanjug i Koordinaciono telo